لاله و سیاهچاله

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
این میدان دید بلند تلسکوپی یک منطقه‌ی درخشان گسیلشی در راستای صفحه‌ی کهکشان راه شیری و در محدوده‌ی صورت فلکی پر از سحابیِ ماکیان (قو، دجاجه) را در بر دارد.
درخشان‌ترین ابر گاز و غبار میان‌ستاره‌ای که در بالای مرکز چارچوب دیده می‌شود سحابی گل لاله نام دارد ولی با نام اس‌اچ۲-۱۰۱ در کاتالوگی که اخترشناس، استوارت شارپلس در ۱۹۵۹ گرد آورده بود هم ثبت شده است.
سحابی زیبا و پیچیده‌ی گل لاله با پهنای حدود ۷۰ سال نوری‌اش، ۸۰۰۰ سال نوری دور از زمین شکفته شده و در این تصویر با رنگبندی ویژه‌ی تلسکوپ هابل به نمایش در آمده. بر پایه‌ی نقشه‌ی هابل، یون‌های گوگرد، هیدروژن و اکسیژن این سحابی به ترتیب به رنگ‌های سرخ، سبز و آبی دیده می‌شوند.
پرتوهای فرابنفشی که از ستارگان جوان و داغ انجمن اوبی۳ در لبه‌ی ماکیان، از جمله یک ستاره‌ی جوان و پرانرژی رده‌ی O به نام اچ‌دی‌ئی ۲۲۷۰۱۸ گسیلیده می‌شود اتم‌ها را یونیده و به برافروختگی و تابش سحابی گل لاله انجامیده است.
در این میدان دید همچنین ریزاختروش "ماکیان ایکس-۱" که یکی از نیرومندترین چشمه‌های پرتو ایکس در آسمان سیاره‌ی زمین است هم جای دارد.
بالای لبه‌ی گلبرگ سمت راست، نزدیک لبه‌ی بالایی چارچوب، جبهه‌ی شوک خمیده‌ی این ریزاختروش را به رنگ آبی کمرنگ می‌بینیم که از فواره‌های نیرومندِ قرص برافزایشی سیاهچاله‌ برافروخته شده است.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

galaxy - star - AM 0644-741 - ring galaxy - Milky Way - Hubble Space Telescope - constellation Volans


منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه