آیا زندگی در غارهای زیرزمینی مریخ امکان‌پذیر است؟

تصویر مدارگرد شناسایی بهرام از دهانه‌ی مغاکی شگفت‌انگیز دردامنه‌های خاکی آتشفشان طاووس در بهرام- اینجا درباره‌اش بیشتر بخوانید

بیشترِ جاهای سیاره‌ی بهرام (مریخ) برای زندگی خشن و نامهربان است، ولی این شاید چاره‌ای داشته باشد. ناحیه‌های نزدیک دهانه‌های غارها شاید بتوانند -از دید نظری- مانند پناهگاهی در برابر پرتوهای زیانباری که سطح سیاره را بمباران می‌کنند رفتار کنند.

از آنجا که بهرام یک میدان مغناطیسی سرتاسری یا جَو و هوایی انبوه مانند زمین ندارد، سطح آن در معرض پرتوهای زیانبار فرابنفش و پرتوهای یونَنده (یونیده کننده) از فضا است، پرتوهایی که می‌توانند به جانداران بومی [احتمالی] یا انان‌های کاوشگر به یکسان آسیب برسانند. هر چیز زنده‌ای روی سطح بهرام در معرض دوزهایی از تابش است که ۹۰۰ برابر بالاتر از میانگین چیزی‌ست که روی زمین دریافت می‌شود.

با این همه، عکس‌هایی که از مدارِ این سیاره گرفته شده چیزهایی را نشان می‌دهند که به نظر می‌رسد دهانه یا ورودیِ غارهایی هستند و درون این غارها می‌تواند از این پرتوهای زیانبار در امان باشد. اکنون دنیل ویودز-موریراس از بنیاد ملی فناوری هوافضای اسپانیا میزان پرتوی فرابنفشی که می‌توانند حتی به درون غارهای گوناگون در جاهای گوناگونی از بهرام راه پیدا کنند را محاسبه کرده است.

وی دریافت که در بسیاری موارد، سطح تابش فرابنفش درون غارها به حدود ۲ درصدِ تابشِ روی سطح زمین می‌رسد. این سطح تابش به اندازه‌ی کافی پایین هست که به نسبت fی‌خطر باشد، ولی باز هم به اندازه‌ای بالا هست که بتواند جاندارانی را که برای تولید انرژی از راه نورساخت (فتوسنتز) نیاز به نور دارند پشتیبانی کند.

روشن نیست که می‌شود از این راه جلوی پرتوهای یوننده (که می‌توانند از فرابنفش هم زیانبارتر باشند) را هم گرفت یا نه، ولی به گفته‌ی ویودز-موریراس، احتمالش هست. وی می‌گوید: «پرتوهای یوننده دقیقا همان رفتار پرتوهای فرابنفش را ندارند. ولی انتظار می‌رود که آنها هم در دهانه‌های چاله‌ای و نورگیرهای غار به شدت کم شوند.»

سود این کار دو برابر است: غارها می‌توانند جایگاه‌هایی امن برای کاوشگران انسانی باشند تا خود را از شرایط خشن سطح بهرام پنهان کنند. و همچنین آنها می‌توانند از بهترین جاها برای جستجوی نشانه‌های زندگی در سیاره‌ی سرخ باشند. هیچ سطح‌نشین یا خودرویی تاکنون از یک غار در بهرام بازدید نکرده، ولی به گفته‌ی ویودز-موریراس، انجام این کار می‌تواند بهترین راه برای فهمیدن این باشد که آیا براستی زیست‌پذیرند یا نه.

پژوهشنامه‌ی این دانشمندان در نشریه‌ی ایکاروس منتشر شده است.


--------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Mars - cave - planet - magnetic field - Earth - ultraviolet - UV - ionise - Daniel Viúdez-Moreiras - Spain - National Institute for Aerospace - photosynthesi - pit crater - cave skylight - Red Planet - Icarus

منبع:نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه