نواختر هیدروژنی

طیف نور نواختر بازآینده‌ی "آراس مارافسای"

پنج هزار سال نوری دورتر، در صورت فلکی مارافسای، ستاره‌ی کوتوله‌ی سفیدِ "آراس مارافسای" با نواخترش همچنان سرگرم انفجار و آتشبازی است و اخترشناسان سراسر جهان هم سرگرم دیدبانیِ ریخت و پاش‌ها و آوارهای آن هستند که اکنون به اندازه‌ای روشن شده‌اند که با چشم نامسلح هم دیده می‌شوند. این آوارها از چه ساخته شده‌اند؟ گویا پاسخ این پرسش "هیدروژن" است.

اخترشناس ایتالیایی، پائولو کورِلی دیشب این طیف را از این نواخترِ بازآینده به دست آورد. وی می‌گوید: «من از یک تلسکوپ سلسترون ۸ اینچ و یک طیف‌سنجِ لیتروی دست‌ساز بهره گرفتم.»«خط طیفی هیدروژن نیرومند بود.»

این منطقی‌ست. کوتوله‌ی سفید دارد گاز هیدروژن از غول سرخی که همدم نزدیکش است می‌کشد. این مواد روی سطح کوتوله‌ی سفید انباشته و انباشته‌تر می‌شوند تا جایی که دما به ۱۰ میلیون درجه‌ی کلوین می‌رسد؛ سپس یک واکنش مهارناپذیرِ گرماهسته‌ای رخ داده و هیدروژن‌های نسوخته را به شکل پوسته‌ای که به سرعت گسترده می‌شود پرتاب می‌کند.

طیف کورلی نشان می‌دهد که پوسته‌ی برافروخته‌ی این نواختر همچنین دربردارنده‌ی اندکی هلیوم، سدیم و آهن است. دیدبانی این طیف در شب‌های آینده می‌تواند نشان دهد که این عنصرها چگونه پخش می‌شوند و تبدیل به "مواد ستاره‌ای" برای ساختنِ سامانه‌های ستاره‌ایِ آینده می‌شوند.


--------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

constellation Ophiuchus - white dwarf - star - RS Oph - naked eye - hydrogen - Italia - Paolo Corelli - spectrum - Littrow spectroscope - Celestron telescope - red giant - thermonuclear reaction - nova - helium - sodium - iron - element - solar system

منبع:اسپیس‌ودر
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه