ساختار پیچیده یک "حلقه"

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
در نوشتارِ دیروز رباره‌ی سحابی حلقه (ام۵۷) خواندید و نمایی از آن را که حتی برای رصدگران با تلسکوپ‌های کوچک هم آشناست دیدید. ولی دیدنی‌های این جرم بسیار بیش از چیزیست که تلسکوپ‌های کوچک می‌توانند ببینند.
حلقه‌ی مرکزی که به آسانی دیده می‌شود حدود یک سال نوری قطر دارد، ولی در این تصویر چشمگیر که یک همگذاری از داده‌های سه تلسکوپ بزرگ است، رشته‌های گازی پیچ خورده و برافروخته‌ای هم نمایان شده که تا فاصله‌های بسیار دورتری از ستاره‌ی مرکزی گسترده شده‌اند.
در این تصویر همنهاده‌ی زیبا، داده‌های تصویری باریک-باند هیدروژن را می‌بینیم به همراه تابش نور دیدنی (مریی)، و تابش نور فروسرخ.
این جرم برافروخته و درخشان یک نمونه‌ی کاملا شناخته شده از سحابی‌های سیاره‌نمای کشیده است، گونه‌ای از سحابی‌ها که در واپسین گام‌های زندگی ستارگان خورشیدسان پدید می‌آیند، هنگامی که ستاره لایه‌های جو خود را به فضا پس می‌زند و سرانجام تنها یک کوتوله‌ی سفید از خود به جا می‌گذارد.
سحابی حلقه با فاصله‌ی نزدیک به ۲۵۰۰ سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی آهنگین چنگ رومی (شلیاق) دیده می‌شود. گفتنی‌ست این صورت فلکی یک نام پارسی دیگر هم دارد که ابوریحان به کار برده: "کَشَف" به معنای لاک‌پشت.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Ring Nebula - M57 - filament - star - narrowband - hydrogen - infrared - planetary nebula - planet - sun-like - constellation Lyra

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه