نگاره هنری از کوتوله سفید "آراس مارافسای"

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
انفجارهای تماشایی همچنان در سامانه‌ی ستاره‌ای دوتاییِ "آراس مارافسای" رخ می‌دهند.
تقریبا هر ۲۰ سال یک بار، انباشتِ گازهای هیدروژنی که از غول سرخِ این سامانه به سطح همدم آن، یک کوتوله‌ی سفید سرازیر می‌شود به اندازه‌ای می‌رسد که به یک انفجار گرماهسته‌ای درخشان روی سطح کوتوله‌ی سفید می‌انجامد.
این انفجارهای نواختری باعث می‌شوند درخشش سامانه‌ی آراس مارافسای که حدود ۵۰۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد تا چندین برابر افزایش یافته و با چشم نامسلح دیده شود.
در این نگاره‌ی هنری، غول سرخ را در سمت راست می‌بینیم و کوتوله‌ی سفید هم سمت چپ، در مرکز یک قرص برافزایشی درخشان نشان داده شده است.
همچنان که این دو ستاره به گرد یکدیگر می‌چرخند، جریانی از گاز هم از غول سرخ به سوی کوتوله‌ی سفید سرازیر می‌شود.
اخترشناسان بر این گمانند که در ۱۰۰ هزار سال آینده، انباشتِ مواد روی کوتوله‌ی سفید به اندازه‌ای برسد که جرم آن را از حد چاندراسخار بالاتر برده و به یک انفجار پایانی و بس نیرومندتر به نام ابرنواختر (گونه‌ی یکم‌ای) بیانجامد.
آراس مارافسای در روندی که نیمه‌های امرداد آغاز شده دوباره انفجارهایش را آغاز کرده و یک نواختر درخشان در آسمان زمین پدید آورده است.

--------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

binary star system - RS Ophiuchi - red giant - star - hydrogen - white dwarf - thermonuclear - nova - RS Oph - unaided eye - accretion disk - Chandrasekhar Limit - supernova

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه