سحابی مربع سرخ

ستارگان که گِردند، پس چگونه می‌توانند یک سحابی به شکل مربع بیافرینند؟
هیچ کس به درستی پاسخ را نمی‌داند.
به نظر می‌رسد ستاره‌ی گِردی به نام ام‌دبلیوسی ۹۲۲ که احتمالا عضو یک سامانه‌ی ستاره‌ای چندتایی هم هست در مرکز سحابیِ درون این تصویر جای دارد، "سحابی مربع سرخ". [آن را با سحابی مستطیل سرخ اشتباه نگیرید- م]
این تصویر از پیوند داده‌های تصویری فروسرخِ تلسکوپ هِیل در کوه پالومار در کالیفرنیا، و تلسکوپ کک-۲ در موناکی، هاوایی درست شده است.
بر پایه‌ی مطمئن‌ترین انگاره‌ای که برای پیدایش یک سحابی مربعی مطرح شده، ستاره یا ستارگان مرکزی به گونه‌ای، در یکی از واپسین گام‌های فرگشت خود، مخروط‌هایی از گاز پس زده‌اند.
در سحابی ام‌دبلیوسی ۹۲۲، این مخروط‌ها به گونه‌ای شانسی تقریبا "راست گوشه" (دارای زاویه‌ی قائمه) شده‌اند و از پهلو نیز دیده می‌شوند.
یکی از شواهدی که از انگاره‌ی مخروط پشتیبانی می‌کند پره‌های شعاعی درون تصویر است که احتمالا راستای دیواره‌های مخروط را نشان می‌دهند.
پژوهشگران بر این گمانند که اگر به این مخروط‌ها از زاویه‌ی دیگری نگاه کنیم، احتمالا آنها را همانند حلقه‌های غول‌پیکرِ "ابرنواختر ۱۹۸۷ای" خواهیم دید؛ چیزی که می‌تواند نشانگر آن باشد که ستاره‌ی درون ام‌دبلیوسی ۹۲۲ هم در آینده به شکل ابرنواختری همانند ابرنواختر ۱۹۸۷ای منفجر خواهد شد.

-------------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

 star - MWC 922 - multiple star system - Red Square Nebula - infrared - Hale Telescope - Mt. Palomar - California - Keck-2 Telescope - Mauna Kea - Hawaii - cone - supernova 1987A

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه