چیزی شگفت‌انگیز دارد از مرکز کهکشان پیام رادیویی به ما می‌دهد

برداشت هنری از چشمه‌ی رادیویی "جرم اندی" یا "ای‌اس‌کی‌ای‌پی جی۱۷۳۶۰۸.۲-۳۲۱۶۳۵"- اندازه‌ی بزرگ‌تر

سیگنال‌های رادیویی ناشناخته‌ای دارد از سوی مرکز کهکشان می‌آید و ما هنوز به درستی نمی‌دانیم چه چیزی آنها را می‌گسیلد. به نظر می‌رسد این سیگنال‌ها در روندی کتره‌ای (تصادفی) خاموش و روشن می‌شوند و نیز سرچشمه‌ی آنها می‌بایست با هر چیز دیگری که تاکنون دیده‌ایم متفاوت باشد.

سرچشمه‌ی این سیگنال‌ها به نام "جرم اندی" نامیده شده، زیرا زایتنگ وانگ از دانشگاه سیدنی استرالیا که با این نام شناخته می‌شود نخستین بار این امواج رادیویی را شکار کرد. او و همکارانش شش بار در سال ۲۰۲۰ این گسیلش‌ها را به کمک رادیوتلسکوپ آرایه‌ی کیلومتر مربعی پث‌فایندر استرالیا (ای‌اس‌کی‌ای‌پی) دیدند. آنها رصدهای بیشتر را با رادیوتلسکوپ میرکت در آفریقای جنوبی انجام دادند.

آنها دریافتند که این جرم گاهی تا چند هفته به درخشش می افتاد، ولی بیشتر وقت‌ها تاریک و خاموش بود. هنگامی که سرانجام در فوریه‌ی امسال، چندین ماه پس از شناساییِ آغازین، دوباره روشن شد، پژوهشگران شماری از نیرومندترین تلسکوپ‌های غیرِ رادیویی کنونی جهان را رو به آن گرفتند و هیچ چیزی ندیدند.

گفتنی‌ست این جرم که با نام رسمی "ای‌اس‌کی‌ای‌پی جی۱۷۳۶۰۸.۲-۳۲۱۶۳۵" هم شناخته می‌شود، یک چشمه‌ی رادیویی به شدت قطبیده، بسیار متغیر و با طیف پُرشیب در فاصله‌ی درست ۴ درجه‌ایِ مرکز کهکشان راه شیری است.

دیوید کاپلن از دانشگاه ویسکانسین-میلواکی که در این پژوهش همکاری داشت می‌گوید: «ما در هر طول موجی که می‌توانستیم نگاه کردیم، از فروسرخ گرفته تا نور دیدنی تا پرتو ایکس، و باز هم چیزی ندیدیم، بنابراین به نظر نمی‌رسد  با هر گونه ستاره‌ای که ما می‌شناسیم سازگاری داشته باشد.»

این واقعیت که در هیچ طول موج دیگری دیده نمی‌شد باعث شد تا چندین توضیح احتمالی برای  این جرم را کنار بگذاریم، از جمله ستارگان معمولی و مغنااخترها (مگنتارها) که ستارگانی نوترونی با میدان‌های مغناطیسی نیرومندند.

جرم اندی هر چه که باشد، قطبش موج‌های رادیویی‌ای که از آن می‌آید نشان می‌دهد که احتمالا میدان مغناطیسی نیرومندی دارد. هنگامی که روشن است، درخشش آن تا ۱۰۰ برابر تغییر می‌کرد و آن درخشش‌ها با سرعتی باورنکردنی ناپدید می‌شدند -به سرعت یک روز- و اینها حقایقی‌ست که نشان می‌دهند این جرم، جرم کوچکی است.

ولی هیچ یک از اجرام اخترشناختی که می‌شناسیم با چنین رفتارهای شگرفی سازگاری ندارند. کاپلن می‌گوید: «این جرم جالبی‌ست که همه‌ی تلاش‌های ما برای توضیحش را سردرگم کرده است. این جرم می‌تواند بخشی از یک رده‌ی شناخته شده از اجرام از آب در بیاید، تنها یک نمونه‌ی ناهنجار از آنها، ولی مرزهای چگونگی اندیشیدنِ ما درباره‌ی رفتار این رده‌های اجرام را فراتر ببرد.»

پژهشنامه‌ی این دانشمندان در آستروفیزیکال جورنال منتشر شده است.

تصویر تلسکوپ جمنای از جرم اندی. خط‌چین‌های زردرنگ آنچه آرایه‌ی پث‌فایندر دیده را نشان می‌دهند و خط‌چین‌های آبی هم دیده‌های میرکت را می‌نمایانند. بهترین جایگاه‌های سازگار با  پث‌فایندر و میرکت به ترتیب به شکل زرد + ایکسِ آبی نشان داده شده‌اند. Yهای وارونه هم چشمه‌هایی از کاتالوگ VVV را نشان می‌دهند. بیضی صورتی بهترین محدوده‌ی اخترسنجی از میرکت است.

-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

galaxy - Andy’s object - Ziteng Wang - University of Sydney - Australia - radio wave - Australian Square Kilometre Array Pathfinder - radio telescope - MeerKAT radio telescope - South Africa - wavelength - infrared - optical - X-rays - David Kaplan - University of Wisconsin-Milwaukee - star - magnetar - neutron stars - magnetic field - The Astrophysical Journal - ASKAP J173608.2-321635

منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

2 دیدگاه شما:

مانی

از این که گفته شد بیماری باعث کم شدن انتشار نوشته‌ها شده بسیار متاسف شدم. برای شما آرزوی سلامتی و بهروزی دارم. التماس دعا

یک ستاره در هفت آسمان

درود بر شما مانی گرامی.
امیدوارم تنتون همیشه سالم باشه و هیچگاه رنگ درد و بیماری رو نبینید.
یک دنیا سپاسگزارم از مهر و محبتتون.

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه