پرورشگاه‌های سرخ‌فام ستارگان در این کهکشان را بیابید

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

به نظر می‌رسد کهکشان مارپیچی پرزرق و برق ام۳۳ بیش از سهم خود گاز برافروخته‌ی هیدروژن دارد. ام۳۳ که یک عضو برجسته‌ی گروه محلی کهکشان‌هاست، به نام "کهکشان سه‌سو" یا مثلثی هم شناخته می‌شود و تنها حدود ۳ میلیون سال نوری از ما دور است.
مناطق اچ۲ی کهکشان سه‌سو در بازوهای مارپیچی گشاده‌ی آن که به گرد هسته‌اش کهکشان پیچیده‌اند پراکنده شده‌اند.
مناطق اچ۲ی غول‌پیکر کهکشان سه‌سو از جمله‌ی بزرگ‌ترین پرورشگاه‌های شناخته‌ی شده‌ی ستارگان، و جایگاه شکل‌گیری ستارگان کم‌عمر، ولی بسیار بزرگ و سنگینند.
پرتوهای نیرومند فرابنفشی که از این ستارگان پرجرم و درخشان می‌تابد گازهای هیدروژن پیرامون آن‌ها را یونیده و باعث برافروختگی آنها و پدید آوردن این تابش سرخ‌فام ویژه شده است.
برای نمایان کردن مناطق اچ۲ در این تصویر تلسکوپی، از داده‌های پهن‌باند برای پدید آوردن نمایی رنگی از کهکشان بهره گرفته شده که در آن، داده‌های باریک‌باندی که از پشت یک فیلتر هیدروژن-آلفا به دست آمده هم به کار رفته؛ این فیلتر، نورِ نیرومندترین خط گسیلشی (نشری) هیدروژن را از خود ترامی‌گسیلد.
در ستون‌های کناری تصویر می‌توانید همین مناطق اچ۲ی فهرست‌بندی شده را ببینید و به کمک تک تک شماره‌های مرجع، جایگاه آنها را درون کهکشان سه‌سو پیدا کنید.
 برای نمونه، منطقه‌ی غول‌پیکر "اچ۲ ان‌جی‌سی۶۰۴" در یکی از پیوست‌های ستون سمت راست نمایانده شده و درون کهکشان، با شماره‌ی ۱۵ دیده می‌شود. شماره‌ی ۱۵ در این تصویرِ کهکشان سه‌سو در جایگاه ساعت ۴ نسبت به مرکز تصویر دیده می‌شود.

-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

spiral galaxy - M33 - hydrogen - local group - Triangulum Galaxy - spiral arm - core - HII region - star - ultraviolet - ionize - narrowband - hydrogen-alpha filter - emission line

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه