غولی در چرخش


اگر ویدیو اینجا اجرا نشد می‌توانید آن را در تلگرام، توییتر و یا فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان ببینید
بیایید به تماشای چرخش باشکوه و برازنده‌ی بزرگ‌ترین سیاره‌ی سامانه‌ی خورشیدی بنشینیم.
بسیاری از ویژگی‌های جالب جو پر رازورمز مشتری، از جمله نوارهای تیره و مناطق روشن را می‌توان با جزییات در این ویدیو مشاهده کرد.
و اگر دقت کنید، می‌بینید که لایه‌های گوناگون ابری با سرعت‌های اندکی متفاوت می‌چرخند [چرخش ابرهای مرکزی سیاره اندکی سریع‌تر از ابرهای نزدیک به قطب‌هاست. ویدیوی روبرو را ببینید-م].
در مشتری هر چه به قطب‌ها نزدیک‌تر
می شویم، سرعت چرخش ابرها کمتر می‌شود

ساختار پرآوازه‌ی "لکه‌ی سرخ بزرگ" در آغاز ویدیو دیده نمی‌شود، ولی با چرخش سیاره، به زودی وارد میدان دید می‌شود. سامانه‌های توفانی کوچک‌تری هم هر از گاهی نمایان می‌شوند.
مشتری سیاره‌ی بزرگی‌ست ولی چرخش آن تنها ۱۰ ساعت زمان می‌برد. آن را با زمین کوچکِ خودمان بسنجید که یک دور چرخش کامل آن ۲۴ ساعت به درازا می‌کشد.
این ویدیوی زمان‌گریزِ پروضوح در پنج شب از اوایل این ماه، با بهره از یک تلسکوپِ اندازه-میانگین در ایوان آپارتمانی در پاریس، فرانسه گرفته شده.
از آن جایی که بیشتر جو گسترده‌ی متری را هیدروژن و هلیوم تشکیل داده و این دو عنصر هم بی‌رنگ هستند، هنوز نمی‌دانیم عنصرهای ناچیزی که ابرهای مشتری را به رنگی که می‌بینیم در آورده‌اند چه عنصرهایی هستند.
-------------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Solar System - planet - Jupiter - atmosphere - dark band - light zone - Great Red Spot - storm system - spin cycle - time-lapse - Pic du Midi Observatory - French Pyrenees - hydrogen - helium - trace elements

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه