گویا تکهای از ماه دارد همراه با زمین به گرد خوشید میگردد!
کاموئولهوا (Kamo‘oalewa)، جرمی که همراه با زمین به گرد خورشید می گردد، به گونهای نامنتظره سرخرنگ است، ویژگیای که پژوهشگران را به این گمان انداخته که از ماه آمده است.
![]() |
برداشت هنری از ماهوشِ کاموئه لوا که شاید تکهای جدا شده از ماه باشد |
گویا تکهی کوچکی از ماه دارد کنار زمین و همراه با آن به گرد خورشید میگردد. این جرم که کاموئولهوا نامیده شده، دارای همنهشِ نامنتظرهایست که نشان میدهد احتمالا از ماه جدا شده و به مدار پرتاب شده بوده است.
ماهواره-وشها یا ماهوشهایی مانند کاموئولهوا (که زمین پنج تایشان را دارد) همراه با یک سیاره در مدارهایی همسان با آن به گرد خورشید میگردند. بنجامین شارکی و ویشنو ردی از دانشگاه آریزونا گروهی را رهبری میکنند که به کمک "تلسکوپ بزرگ دوچشمی" (البیتی) و "تلسکوپ دیسکاوری لاول" (ایدیتی)، هر دو در آریزونا، به بررسی طیف نوری که از کاموئولهوا بازمیتابد پرداختند.
دیدههای آنها نشان میداد که این جرم به گونهی نامنتظرهای سرخ است. شارکی میگوید: «مانند چیزی که از دیدن یک سیارک "معمولی" انتظار داریم نیست.»«ما به حدود ۲۰۰۰ طیف از دیگر سیارکهای نزدیک-زمین نگاه کردیم و هیچ کدام همخوانی با این یکی نداشت.»
آنها همچنین مشاهداشان را با جزییاتی از چند گونهی دیگر از سیارکها که میتوانستند به گونهی نامنتظرهای سرخ باشند نیز همسنجیدند (مقایسه کردند)، از جمله سیارکهایی با محتوای بالای فلز و سیارکهایی که با ذرات ریز غبار پوشیده شدهاند، ولی هیچ یک با این نمیخواند. تنها همخوانِ نزدیکی که پژوهشگران یافتند نمونههایی از سنگهای ماه بود که فضانوردان آپولو به خود آورده بودند، نشانهی این که کاموئولهوا احتمالا در یک برخورد، از ماه به بیرون پرتاب شده بوده.
ردی میگوید: «این به گونهای تکهی گمشدهی جورچین (پازل) است.»«ما شهابسنگهایی روی زمین داریم، گودالهایی در ماه داریم که برخی از این سنگها از آنها آمدهاند، و این شاید تکهای میان این دو باشد.»
تعیینِ این که چه مدتیست دارد با زمین همراهی میکند پرسش دشوارتریست. ردی میگوید: «ما فکر میکنیم این از ماه بیرون زده. همنهش آن که به نظر میرسد همخوانی دارد، ولی پی بردن به این که چه زمانی از ماه جدا شده یا از کجای ماه جدا شده کار سختیست.»«تنها راه برای انجام دادن این کار، آوردن یک نمونه [از آن] است.» سازمان فضایی چین هماکنون دارد روی چنین مامورتی کار میکند به نام ژنگهی که برای پرتاب در میانههای ۲۰۲۰ برنامهریزی شده.
یافتههای این دانشمندان در نشریهی "کامیونیکیشنز ارث اند اینوایرنمنت" منتشر شده است.
-------------------------------------------------
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky
واژهنامه:
منبع: newscientist
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر