رشته‌ای که از خورشید بیرون جهید

این یک پویانمایی به بزرگ ۲.۵ مگ است. برای کامل شدنش شکیبایی کنید
چرا گاهی وقت‌ها بخشی از جوِ خوشید به فضا می‌جهد؟
چراییِ آن را باید در میدان‌های مغناطیسیِ همیشه در تغییرِ خورشید جستجو کرد که از سطح این ستاره می‌گذرند.
بخش‌هایی از این سطح که دارای میدان مغناطیسی نیرومند هستند به نام منطقه‌های فعال شناخته می‌شوند و به طور معمول خود را با لکه‌های خورشیدی نشان می‌دهند.
در این منطقه‌های فعال، گازهای باردار خورشید می‌توانند در راستای خطوط کمانی و پیچدار میدان‌های مغناطیسی بیرون بزنند- این گاز گاهی دوباره بر سطح خورشید فرو می‌ریزد، گاهی از سطح خورشید جدا شده، می‌گریزد و گاهی هم نه تنها می‌گریزد، بلکه به زمین هم برخورد می‌کند.
ویدیوی زمان‌گریزِ یک ساعته‌ای که اینجا می‌بینید اواخر ماه گذشته با یک تلسکوپ کوچک در فرانسه گرفته شده و یک رشته‌ی فورانی را نشان می‌دهد که به نظر می‌رسد از خورشید به بیرون می‌جهد.
این رشته بسیار غول‌پیکر است- برای این که اندازه‌اش دستتان بیاید، سیاره‌ی زمین هم به گوشه‌ی بالای چارچوب ویدیو افزوده شده.
درست پس از برخاستنِ رشته، خورشید یک شراره‌ی نیرومند رده‌ی ایکس هم گسیلید و همزمان، سطح آن هم با یک سونامی سهمگین خورشیدی -یک موج شوک- برآشفت.
دستاورد این رویدادها ابری از ذرات باردار بود که به درون فضای سامانه‌ی خورشیدی یورش برد- و گرچه این بار بیشترِ آن از کنار زمین گذشت، ولی اندکی پلاسمای خورشیدی، تنها به اندازه‌ای که برای شفق‌هایی کم‌سو بسنده می‌کرد به مغناطیس‌سپهر زمین کوبیده شد.
یک سونامی خورشیدی که در سال ۲۰۱۱ از منطقه‌ی فعال ای‌آر ۱۰۹۳۰ بیرون زد و با سرعت نزدیک به یک میلیون کیلومتر در ساعت، در عرض چند دقیقه سراسر خورشید را درنوردید
--------------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Sun - magnetic field - magnetism - active region - sunspot - Earth - time-lapse - France - filament - X-class - flare - solar tsunami - Solar System - plasma - magnetosphere - aurora

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه