توفان‌های غول‌آسای مشتری

اینجا دو نمونه از توفان‌های غول‌پیکر و چرخندی سیاره‌ی مشتری را می‌بینیم. این تصویر را فضاپیمای جونو در ۳۸مین گذر پیرامشتری‌اش که روز ۲۹ نوامبر ۲۰۲۱ انجام داد، به کمک دوربین جونوکم خود و در نور دیدنی (مریی) گرفته.

این چشم‌انداز در عرض جغرافیایی ۵۰ درجه و ۵ دقیقه‌ی شمالی مشتری جای دارد و از فرازای (ارتفاعِ) ۶۱۴۰ کیلومتری تصویربرداری شده.

هر پیکسل این تصویر هم‌ارز ۴ کیلومتر است؛ به بیان دیگر، ساختارهای جَوی به کوچکیِ ۴ کیلومتر را می‌توانیم در آن بازبشناسیم.

ابرهای رنگ روشنِ بالاپَر (pop-up) که بالاتر از توفان‌های زیرین دیده می‌شوند، سایه‌هایی بر پشته‌های ابری زیرِ پای خود انداخته‌اند. شاید این ابرهای بالاپر در همسنجی با توفان‌های بزرگ زیرین کوچک به نظر برسند، ولی پهنای هر یک از آنها به طور معمول به ۵۰ کیلومتر هم می‌رسد.

بیضی‌های بزرگی مانند این توفان، به طور معمول مناطقی پرفشار به گستردگی بیش از ۱۰۰۰ کیلومترند و می‌توانند تا سال‌ها بپایند (دوام بیاورند).

بزرگ‌ترین بیضی روی مشتری همان "لکه‌ی سرخ بزرگ" است (در این تصویر دیده نمی‌شود)، که دستکم صدها سال از هستی‌اش می‌گذرد.

بررسی پویاییِ (دینامیکِ) ابرها روی مشتری با تصویرهای جونو می‌تواند به ما در بهتر شناختنِ توفندها و چرخندهای خطرناک روی زمین کمک کند.

شهروند دانشمند، کوین گیل این تصویر را با پردازش داده‌های خام تصویرگرِ جونوکم و بهبود رنگ و پادسانیِ (کنتراستِ) آنها پدید آورده است.


--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Jupiter - Juno - visible - JunoCam - perijove - latitude - pop-up - oval - Great Red Spot - typhoon - hurricane - Earth - citizen scientist - Kevin M. Gill - contrast


منبع: ناسا
و apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه