نمای هابل از سحابی سیاره‌نما با ساختاری پیچیده

اینجا تصویر تلسکوپ فضایی هابل از ان‌جی‌سی ۶۸۹۱ را می‌بینیم، یک سحابی سیاره‌نمای درخشان و نامتقارن در صورت فلکی دلفین.

هابل در این نما گنجینه‌ای از ساختارها را آشکار کرده است، از جمله یک هاله‌ی کروی بیرونی که دارد سریع‌تر از سحابی درونش گسترش می‌یابد و همچنین دستکم دو پوسته‌ی بیضیگون که جهت‌گیری‌های گوناگونی دارند. این تصویر همچنین رشته‌ها و گره‌هایی را هم نمایان کرده که در دل سحابی، ستاره‌ی کوتوله‌ی سفید مرکزی را در بر گرفته‌اند.

اخترشناسان بر پایه‌ی حرکت این ساختارها برآورد می‌کنند که یکی از پوسته‌ها ۴۸۰۰ سال سن دارد و سن هاله‌ی بیرونی هم به ۲۸۰۰۰ سال می‌رسد، که نشان می‌دهد ستاره‌ی مرکزی در زمان‌های گوناگون، دستخوش رشته‌ای از برون‌ریزی‌ها شده بوده.

هابل ان‌جی‌سی ۶۸۹۱ را به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای سنجش فاصله‌ی سحابی‌ها و همچنین آگاهی بیشتر درباره‌ی چگونگی پیدایشِ و فرگشت ساختارهای آنها بررسی کرده.

ان‌جی‌سی ۶۸۹۱ از گازهایی تشکیل شده که توسط ستاره‌ی کوتوله‌ی سفیدِ مرکزی برانگیخته و یونیده شده و اتم‌های هیدروژنش الکترون از دست داده‌اند. این الکترون‌های انرژی گرفته در بازگشت به تراز پایین‌تر و پیوستن دوباره به هسته‌ی هیدروژن، انرژی خود را به شکل نور پس می‌دهند و سحابی را به درخشش وامی‌دارند.


-------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

NGC 6891 - planetary nebula - constellation Delphinus - Dolphin - Hubble - white dwarf - star - ionized - electron - hydrogen - atom - energy state - nuclei

منبع: ناسا
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه