دیگر همه اجزای اصلی جیمز وب آماده شده‌اند

تلسکوپ فضایی جیمز وب کارِ باز کردنِ ‌آینه‌ی غول‌پیکرش را به پایان برد. این تلسکوپ فضایی رشته‌ای از گام‌های سرنوشت‌ساز برای برپا شدنِ کامل را با پیروزی انجام داده و اکنون به به سوی مقصد پایانی‌اش، ۱.۵ میلیون کیلومتر دورتر از زمین ادامه خواهد داد.

برداشت هنری از تلسکوپ فضایی جیمز وب در فضا که همه‌ی اجزای اصلی‌اش را باز و آماده نشان می‌دهد- تصویر بزرگ‌تر

تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)  به طور کامل سرِ هم و برپا شد. آینه‌ی اصلی ۶.۵ متری آن که از بازتابنده‌های شش ضلعی زراندود (پوشیده با طلا) درست شده، در این پایان هفته به جای خود چرخانده شد.

برپا کردن و جایگذاری این آینه نشان‌دهنده‌ی واپسین گام از فرایند دور و درازِ باز شدن آن پس از پرتابش با موشک آریان ۵ از  گویان فرانسه در ۲۵ دسامبر بود. جیمز وب پیشرفته‌ترین تلسکوپی‌ست که تاکنون وارد فضا شده و برای تصویربرداری از نخستین ستارگان، به گذشته‌ای دورتر از همیشه در کیهان نگاه خواهد کرد.

خوشبختانه باز کردن این تلسکوپ فرآیندی روان و هموار بود. در روز ۴ ژانویه، گردانندگانِ (اپراتورهای)  جیمز وب دشوارترین عملیات این فضاپیما را به پایان رساندند: گشودن و کشش (سفت کردنِ) آفتابگیر یا سپر خورشیدی آن که از دستگاه‌های حسمندِ تلسکوپ در برابر پرتوهای نیرومند خورشید نگاهبانی خواهد کرد.

سپس در روز ۵ ژانویه، آینه‌ی دوم جیمز وب در برابر سه دیرک بلند گسترده شد و پس از آن هم در ۸ ژانویه، پنل جانبی دومِ آینه‌ی اصلی باز شد و این پایانِ همه‌ی فرآیندهای اصلی بود.

اگرچه بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین عملیات‌ها به خوبی انجام شده‌اند، ولی هنوز کارهایی هست که تا پیش از رسیدن جیمز وب به مقصدش که یک مدار پایدار گرانشی به نام ال۲ (لاگرانژ ۲) در فاصله‌ی ۱.۵ میلیون کیلومتری زمین است باید انجام شوند.

این تلسکوپ نیاز به این دارد که برای اصلاح مسیر، موتورش را برای سومین بار روشن کند تا آن را دقیقا به سوی نقطه‌ی ال۲ ببرد. به لطف دقتِ موشک آریان ۵، در دو اصلاح مسیرِ نخست سوخت کمتری نسبت به آنچه انتظار می‌رفت سوزانده شد. به گفته‌ی مهندسان ناسا، این بدین معناست که جیمز وب باید "به اندازه‌ی چشمگیری" بیشتر از زمان عملیاتِ ۱۰ ساله‌ای که برایش در نظر گرفته شده کار کند [چون سوخت بیشتری برایش مانده-م]. دانشمندان جیمز وب امیدوارند سومین روشن شدنِ موتور که برای اواخر ژانویه برنامه‌ریزی شده هم به همین خوبی انجام شود.

۱۸ آینه‌ی زراندود جیمزوب هم نیاز به تنظیم دارند تا اپتیک یا سامانه‌ی نوری تلسکوپ تراز شود. مهندسان ناسا ۱۲۶ موتور آینه را در درازنای چند ماه جابجا خواهند کرد تا در جای خود خم شوند. هنگامی که این تراز کامل شد، یک واسنجی (کالیبراسیون) پایانی روی دستگاه‌های علمی انجام خواهد شد تا در ماه می یا ژوییه برای تصویربرداری از ژرفای کیهان آماده شوند.

گونتر هاسینگر از سازمان فضایی اروپا (اسا) می‌گوید: «ما از این که گشوده شدنِ این تلسکو پ پیچیده با پیروزی انجام شد هیجان‌زده‌ایم.»«اکنون نفسمان را برای تراز شدن سامانه‌ی نوری، راه‌اندازی ابزارها و سرانجام نخستین دستاورهای شگفت‌انگیز علمی در سینه حبس کرده‌ایم.»

تلسکوپ فضایی جیمز وب با پیشروی به سوی جایگاه ال۲، به کمک سپر خورشیدی‌اش که جلوی هر نوری از سوی خورشید، زمین و یا ماه را می‌گیرد خودش را خنک خواهد کرد تا به دمای کاربری ۲۲۳ درجه زیر صفر برسد. جیمز وب سپس نگاهش را در بخش فروسرخِ طیف به فضا خواهد دوخت تا ستارگان و سیاره‌ها را به گونه‌ای که هرگز ندیده‌ایم ببیند.


--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:
James Webb Space Telescope - Earth - James Webb Space Telescope - Earth - JWST - primary mirror - gold - hexagonal - reflector - Ariane 5 - French Guiana - star - sunshield - sun - secondary mirror - gravitationally stable - L2 - NASA - Günther Hasinger - European Space Agency - ESA - infrared

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه