رقابت ابرهای رنگین‌تاب با شفق‌های قطبی

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
شفق‌های قطبی رنگارنگ‌ترین پدیده‌ها در آسمان شمالگان شناخته می‌شوند، ولی اکنون پدیده‌ی رنگارنگ‌تری از راه رسیده: "ابرهای رنگین‌تاب" یا ابرهای پوش‌سپهری قطبی (اپی‌اس‌سی‌ها، PSCs). [پوش‌سپهر یا پوشن‌سپهر واژه‌ی هم‌ارزِ "استراتوسفر" است-م]

نیکلاس هیورت در روز ۱۷ ژانویه این عکس را از ابیسکوی سوئد گرفت. وی می‌گوید: «این نخستین باریست که من شفق‌های قطبی را به همراه ابرهای رنگین‌تاب و قرص کامل ماه به تصویر می‌کشم.»

ابرهای رنگین‌تاب کمیابند. به طور معمول هیچ ابری در لایه‌ی پوش‌سپهر که میزبان لایه‌ی ازون است و کاملا ترانما (شفاف) است پدید نمی‌آید. این لایه بسیار خشک است و مولکول‌های آب در آن از هم بسیار جدا هستند. ولی اگر دما تا زیرِ ۸۵- درجه‌ی سانتیگراد پایین بیاید، این مولکول‌ها ناگهان آغاز به نزدیک شدن به هم و انباشته شدن کرده و ابرهایی از بلور یخ می‌سازند. از برخوردِ نور خورشید (و همچنین نور ماه کامل) به این بلورها رنگ‌هایی ملایم پدید می‌آید که با شفق قطبی هماوردی می‌کند.

هفته‌ی گذشته، بینندگان آسمان شمالگان بروز ناگهانی و بزرگِ ابرهای رنگین‌تاب را گزارش کردند. به گفته‌ی مرکز پیش‌بینی آب و هوای سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، اکنون حدود ۱۲ میلیون کیلومتر مربع از پوش‌سپهر بر فراز دایره‌ی شمالگان دارای شرایطی‌ست که برای پیدایش ابرهای رنگین‌تاب به اندازه‌ی کافی سرد است. این به میزان چشمگیری بالاتر از میانگین برای این زمان از سال است (داده‌ها).

--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:
aurora - polar stratospheric cloud - PSC - Niklas Hjort - Abisko - Sweden - full moon - stratosphere - molecule - Arctic - NOAA - Climate Prediction Center - Arctic Circle

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه