انفجارهای همزمان روی خورشید

این یک پویانمایی (gif) است و چند ثانیه زمان می‌برد تا کامل شود

آیا کل خورشید می تواند یکباره فوران کند؟ نیمی از آن در روز ۳۱ دسامبر این کار را کرد و دو انفجار تقریبا همزمان در دو نقطه با فاصله‌ی ۷۰۰ هزار کیلومتر بر روی آن رخ داد. لکه‌ی خورشیدی ای‌آر۲۹۱۸ در نیمکره‌ی شمالی آن منفجر شد (با شراره‌ای از رده‌ی ام-۱) و همزمان یک زبانه‌ی غول‌پیکر هم از نیمکره‌ی جنوبی آن برخاست.

این یک هم‌رویدادیِ شانسی (اتفاقی) بود؟ نه لزوما. رصدخانه‌ی پویایی‌شناسی خورشیدی ناسا (اس‌دی‌او) مدت‌ها پیش دریافته بود که ناپایداری‌های مغناطیسی در مقیاس نیمکره می‌توانند به انفجارهایی همزمان روی چهره‌ی خورشید دامن بزنند. به نظر می‌رسد در روز ۳۱ دسامبر چنین چیزی رخ داده.

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

فورانِ نیمه‌ی جنوبی براستی شگرف و پُرهیبت بود. ماهواره‌ی GOES-16ی سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) این فوران را که تا نیم میلیون کیلومتر از جایگاه انفجار بیرون زد تماشا کرد.

تاج‌نگارها هنوز یک فوران تاجی از این انفجار رو به زمین. گاهی، حتی زمانی که نیمی از خورشید فوران می‌کند هم زمین در منطقه‌ی برخوردی نیست.


--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky


واژه‌نامه:
sun - sunspot - AR2918 - M1-class - solar flare - prominence - NASA - Solar Dynamics Observatory - magnetic instability - NOAA - GOES-16 - coronagraph - Earth - CME

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه