بزرگترین توفان سامانه خورشیدی کارش به کجا خواهد کشید؟

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
سرنوشت لکه‌ی سرخ بزرگ مشتری چه خواهد شد؟
مشتری با داشتن جرمی حدود ۳۲۰ برابر جرم زمین، بزرگ‌ترین سیاره‌ی سامانه‌ی خورشیدی است.
این غول گازی همچنین یکی از بزرگ‌ترین و دیرپاترین سامانه‌های توفانی سامانه‌ی خورشیدی را هم در خود دارد، لکه‌ی سرخ بزرگ (جی‌آراس) که اینجا در سمت چپ سیاره دیده می‌شود. لکه‌ی سرخ بزرگ به اندازه‌ای پهناور است که می‌تواند زمین را در خود جای دهد، هرچند که روز به روز دارد کوچک‌تر می‌شود. بررسی نوشته‌های تاریخی نشان می‌دهد که پهنای آن از ۱۵۰ سال پیش به این سو به یک سوم رسیده است.
یکی از برنامه‌های ناسا به نام "میراث جو سیاره‌های بیرونی" (اوپال، OPAL) به تازگی کارش را برای دیدبانی این توفان به کمک تلسکوپ فضایی هابل آغاز کرده است.
در این تصویر که دستاورد همین اوپال هابل است، مشتری را در وضعیتی که سال ۲۰۱۶ داشت می‌بینیم. عکس به گونه‌ای پرداخته شده که فام‌های سرخ در آن نمایان‌تر باشد.
داده‌های تازه به دست آمده از جی‌آراس نشان می‌دهد که پهنای این توفان همچنان دارد کوچک‌تر می‌شود، ولی در راستای عمودی دارد بلندتر می‌شود.
هیچکس نمی‌داند لکه‌ی سرخ بزرگ در آینده چه بر سرش خواهد آمد، ولی اگر این آب رفتن ادامه یابد، چه بسا روزی همان بلایی بر سرش بیاید که بر سرِ لکه‌های کوچک مشتری می‌آید-- به کلی ناپدید گردد.

--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Jupiter - Great Red Spot - Gas giant - solar system - storm system - GRS - NASA - Outer Planets Atmospheres Legacy - OPAL - Hubble Space Telescope


منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه