بالگردهای مریخی میتوانند در تاریکی بدرخشند
![]() |
برداشت هنری از یک پهباد مریخی که پرههایش میدرخشند. یک خودرو همانند پرسهویرنس هم در پسزمینه دیده میشود |
میتوانید این را زیر سرِ گردوغبار در باد بدانید. بالگردهایی که به هنگام غروب در سیارهی بهرام (مریخ) پرواز میکنند میتواند در تاریکی بدرخشند.
بر پایهی پژوهشی تازه و به گفتهی ناسا، پهپادهای مریخی مانند بالگرد اینجنیوتی که گردشهای دورهای در سیارهی سرخ انجام میدهند "میتوانند باعث جریانهای الکتریکی کوچکی در هوای بهرام شوند."
این جریانهای الکتریکی اگر به راستی پدید بیایند، بالگرد را با خطری روبرو نمیکنند، ولی برای هر دوربینی که آن نزدیکیست اثری شگفتانگیز را پدید خواهند آورد. این پژوهش به طور گستردهتر، راهی برای بهتر شناختنِ انباشتِ بار الکتریکی روی پرههای بالگرد به نام "باررسانی مالشی" (triboelectric charging) به ما میدهد.
نویسندهی اصلی این پژوهش، بیل فارل که یک دانشمند پلاسما در مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا در مریلند است میگوید: «این تابشِ کمسو بیشتر در ساعتهای غروب، هنگامی که آسمانِ پسزمینه تاریکتر است دیده خواهد شد.» وی افزود که شوربختانه، اینجنیوتی یک پهپاد آزمایشی است که برای پرواز در غروب یا سپیدهدم برنامهریزی نشده، ولی شاید بتوانیم این اثر را در بالگردهای مریخی آینده ببینیم.
به گفتهی ناسا، فرآیندی که مایهی درخشش احتمالی پهپادهای مریخی میشود، همسان با اثرهای رایج جریانهای الکتریکی روی زمین است، از جمله هاله یا تابش الکتریکی که گاهی به هنگام توفانهای آذرخش روی هواپیماها یا کشتیها دیده شده و به نام "آتش سنت المو" شناخته میشود.
باررسانی مالشی به هنگام اصطکاکی رخ میدهد که بارهای الکتریکی را میان اجسام جابجا میکند، چیزی که معمولا در زمین، زمانی که کسی بادکنکی را به موهایش میکشد رخ میدهد. در این روند، بادکنک موها را به سوی خود "میکشد" و نشانههایی از القای میدان الکتریکی در اثر مالش را نشان میدهد.
سنجشهای آزمایشگاهی و شبیهسازیهای رایانهای نشان میدهند که هرگاه پهپادهای مریخی پرههای خود را میچرخانند، با ذرات غبارِ ناشی از توفانهای پایدار و تنورههای دیو در سیارهی سرخ رویارو میشوند.
به گفتهی ناسا: «با برخورد پرهها به دانههای غبار، بار الکتریکی جابجا شده، روی پرهها انباشته میشود و یک میدان الکتریکی پدید میآورد.»«با انباشت بار الکتریکی در اندازههای بالا، جو آغاز به رسانشِ الکتریسیته میکند [رسانای الکتریکی میشود]، فرآیندی به نام " شکست جوی" (atmospheric breakdown). [این فرآیند] پیدایشِ تودهای از الکترونهاست که یک جریان الکتریکیِ افزایشیافته پدید میآورند که کارِ فروپاشی یا خنثاسازیِ انباشتِ بار روی هواگردِ بالگردان را انجام میدهد.
پژوهشنامهای بر پایهی این بررسی در شمارهی ۱۰ مارس ۲۰۲۱ پلنتری ساینس جورنال منتشر شده بود و ناسا بر آن شد تا در یک گزارش رسانهای روز سه شنبه، ۱ فوریه آن را نمایان کند.
این پژوهش پیش از فرود خودروی پرسهویرنس و بالگرد اینجنیوتی روی بهرام در ۱۸ فوریهی ۲۰۲۱ منتشر شد؛ تقریبا یک سال از آن زمان گذشته، اینجنیوتی ۱۸ پرواز انجام داده و در این پروازهای گوناگون بیش از ۳۰ دقیقه را در هوای بهرام سپری کرده.
-------------------------------------------------
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky
واژهنامه:
منبع: اسپیس دات کام
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر