تصویر هابل از برونریزی‌های پرانرژی یک ستاره نوزاد

ناسا تصویر تازه و زیبایی را منتشر کرده که تلسکوپ فضایی هابل از یک جرم هربیگ-هارو به نام "اچ‌اچ ۳۴" (هربیگ-هارو ۳۴) گرفته، جرمی که با فاصله‌ی حدود ۱۲۵۰ سال نوری از زمین، در راستای صورت فلکی شکارچی دیده می‌شود.

دگرگونی و فرگشت اجرام هربیگ-هارو بسیار سریع است به گونه‌ای که تنها در چند ماه یا چند سال می‌توان دگرگونی‌های آنها را به چشم دید. هابل پیش از این هم اچ‌اچ ۳۴ را در سال‌های میان ۱۹۹۴ و ۲۰۰۷ و همچنین با جزییات باشکوه در ۲۰۱۵ به تصویر کشیده بود.

چیزی که این جرم را پدید آورده یک ستاره‌ی بی‌اندازه جوان است که در نخستین گامِ پیدایش خود به سر می‌برد. این جرم دارای فواره‌ای فروزنده از گاز‌هایی‌ست است که با سرعت‌هایی زِبَرصوتی (سریع‌تر از صدا) به بیرون افشانده می‌شوند. با برخورد این فواره به موادِ پیرامون ستاره‌ی نوزاد، این مواد در اثر ضربه و شوک داغ می‌شوند و به تابش در می‌آیند. دستاورد این داغ شدن همان ساختارهای رشته‌ای رنگینی‌ست که در گوشه‌ی پایین، سمت چپ تصویر هابل خودنمایی می‌کند.

اچ ۳۴ که با نام‌های "هارو ۴-۳۹۶" یا "پَچ ۲۸۳" هم شناخته می‌شود در سحابی شکارچی جای دارد، یک منطقه‌ی ستاره‌زایی بزرگ که با چشم نامسلح هم دیده می‌شود. سحابی شکارچی یکی از نزدیک‌ترین جایگاه‌های ستاره‌زایی‌های گسترده به زمین است و از همین رو بارها توسط اخترشناسان، در جستجوی بینش‌هایی درباره‌ی چگونگی زایش ستارگان و سامانه‌های سیاره‌ای بررسی شده است.

این تصویر رنگیِ اچ‌اچ ۳۴ از پیوند نوردهی‌های جداگانه‌ای درست شده که هابل با دوربین میدان‌گسترده‌ی شماره ۳ی خود (WFC3)، در طیف فروسرخ انجام داده بود. همچنین در این تصویر از چهار فیلتر گوناگون بهره گرفته شده. به هر تصویر تک‌رنگِ به دست آمده از هر فیلتر هم رنگی ویژه داده شده.

داده‌های درون این تصویر از مجموعه‌ای از رصدهای هابل از چهار فواره‌ی نزدیک به زمین با دوربین WFC3 است که برای کمک به هموارسازیِ راهِ تلسکوپ فضایی جیمز وب در کارهای علمی آینده انجام شده‌اند.

تلسکوپ جیمز وب که رصدهایش را عمدتا در طول موج‌های فروسرخ انجام می‌دهد، توانایی این را خواهد داشت تا در پوشش غبارِ پیرامون پیش‌ستارگانی که هنوز در گام پیدایش به سر می‌برند نفوذ کرده و رستاخیزی در بررسی فواره‌های بیرون زده از این ستارگان جوان پدید بیاورد.

پژوهشگران می‌گویند: «تصویرهای با وضوح بالای هابل از اچ‌اچ ۳۴ و فواره‌های دیگر به ما در برداشت و تفسیرِ داده‌های جیمز وب در آینده کمک خواهد کرد.»

عکس‌هایی که تلسکوپ فضایی هابل در سال‌های میان ۱۹۹۴ و ۲۰۰۷ از اچ‌اچ ۳۴ گرفته بود و دگرگونی‌های فواره‌های آن را به روشنی نشان می‌دهند- این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
تصویر دیگری با جزییات باشکوه که تلسکوپ فضایی هابل در سال ۲۰۱۵ از اچ‌اچ ۳۴ گرفته بود- این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky


واژه‌نامه:NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Herbig-Haro object - HH 34 - constellation of Orion - star - supersonic speed - jet - shock - Haro 4-369 - PACH 283 - Orion Nebula - star formation - unaided eye -  Earth - planetary system - infrared - spectrum - Wide Field Camera 3 - WFC3 - filter - monochromatic - CSA - James Webb Space Telescope - wavelength - protostar

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه