بهترین تصویری که تاکنون از یک "اورک" به دست آمده
![]() |
تصویری که از پیوند دادههای رادیویی تلسکوپ میرکت و دادههای نوری/فروسرخ-نزدیکِ پیمایش انرژی تاریک پدید آمده و یک دایرهی رادیویی شگرف به نام اورک۱ را نشان میدهد (رنگ سبز)- تصویر بزرگتر |
اخترشناسان پُروضوحترین تصویرها تا به امروز را از "دایرههای رادیویی شگرف" -ساختارهای رازگونهای از موج رادیویی به پهنای یک میلیون سال نوری- گرفتهاند همگی هم به نظر میرسند دارای کهکشانهایی مرکزی با ابرسیاهچالههای فعال باشند.
سرانجام تصویر روشنتری از یکی از شگفتآورترین پدیدههای فضایی به دست آوردیم. این پدیدهها با نامِ برازندهی "دایرههای رادیویی شگرف" (ORCs، اورکها)، دایره هایی از موجهای رادیویی هستند که به نظر میرسد بر خلاف بسیاری از اجرام دیگر که در موجهای رادیویی میدرخشند، هیچ پرتویی در هیچ طول موج دیگری نمیگسیلند.
نخستین بار یک گروه از پژوهشگران به رهبری ری نوریس از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی همسود استرالیا (سیاسآیرو) این دایرههای شگفتآنگیز را در سال ۲۰۲۰ به کمک آرایهی کیلومتر مربعی پثفایندر استرالیا مشاهده کردند. اکنون اخترشناسان پنج نمونهی قطعی دیگر را به همراه چند نامزد تاییدنشدهی دیگر یافتهاند. اکنون نوریس و همکارانش با بهره از تلسکوپ میرکت در آفریقای جنوبی، پُروضوحترین تصویر تا به امروز را از یک اورک گرفتهاند.
اورکها حدود یک میلیون سال نوری پهنا دارند، بزرگتر از بزرگترین کهکشانهای مارپیچی. از میان پنج اورکِ تایید شده، اخترشناسان در مرکز سه تای آنها کهکشانهایی را دیدهاند، گویای این که این دایرهها احتمالا دستاورد گونهای فرآیند کهکشانی هستند.
تصویرهای تازهی میرکت نشان داده که به نظر میرسد همهی اورکها دارای کهکشانهای مرکزیای هستند که دربردارندهی ابرسیاهچالههایی فعالند. این گزینههای ما برای این که اورکها چه میتوانند باشند را به گونهی چشمگیری محدود میکند. به گفتهی نوریس، اکنون سه گزینهی اصلی داریم: آنها میتوانند آوارهای یک انفجار غولآسا در کهکشان میزبانشان باشند، میتوانند دستاورد فوارههایی از مواد باشند که ابرسیاهچالهی مرکزی پس زده، یا میتوانند از تهماندهی انرژیِ فرآیندهای آتشین ستارهزایی آمده باشند.
برای این که بفهمیم کدام یک از این سه توضیح، توضیح درست است نیاز به رصدهای بیشتر با تلسکوپهای رادیوییِ حسمندتر داریم. انتظار میرود با کامل شدنِ ساخت و سازِ آرایهی کیلومتر مربعی که آرایهای غولپیکر از رادیوتلسکوپها با بخشهایی در استرالیا و آفریقای جنوبی است در سال ۲۰۲۸، اورکهای بسیار بیشتری را بیابیم و بتوانیم پروندهی این را که براستی چه هستند ببندیم.
یافتههای این دانشمندان در ماهنامهی انجمن سلطنتی اخترشناسی منتشر شده است.
-------------------------------------------
نوشتار پیشین دربارهی این پدیده: * این دو کهکشان دو "روح رقصان" پدید آوردهاند!
-------------------------------------------
telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky
واژهنامه:
منبع: نیوساینتیست
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر