مارپیچ تنها

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

در این تصویر که تلسکوپ فضایی هابل با دوربین میدان‌گسترده‌ی شماره ۳ی خود (دبلیواف‌سی۳) گرفته یک کهکشان مارپیچی تنها به نام "یوجی‌سی ۹۳۹۱" را می‌بینید. فاصله‌ی این کهکشان از زمین ۱۳۰ میلیون سال نوریست و در صورت فلکی اژدها، نزدیک قطب شمال آسمانی دیده می‌شود.

این کهکشان که به نام‌های "دی‌دی‌او ۱۹۳"، "لیدا ۵۲۰۹۱" و "اس‌دی‌اس‌اس جی۱۴۳۴۳۷.۰۱+۵۹۲۰۱۶" هم شناخته می‌شود، عضو هیچ گروه کهکشانی‌ای نیست و دارد با سرعت ۱۹۳۹ کیلومتر بر ثانیه هم از راه شیری دور می‌شود. بازوان مارپیچی پرستاره‌ی آن در تنهاییِ باشکوه، بر زمینه‌ای از کهکشان‌های دوردستی که به دلیل دوریِ بسیارشان از زمین، تنها مانند پیچه‌ها یا لکه‌هایی مبهم دیده می‌شوند خودنمایی می‌کنند.

در این تصویر همچنین ستارگان بسیار درخشان‌تری را هم می‌بینیم که در پیش‌زمینه و از آنِ کهکشان خودمانند. این ستارگان نزدیک‌تر با تیزی‌های پراش دیده می‌شوند- تیزی‌های برجسته‌ای که دستاوردِ برهم‌کنش نور با کارکردهای درونیِ دستگاه اپتیکیِ پیچیده‌ی هابل هستند.

این تصویر از دسته‌ای از مشاهدات هابل است که اخترشناسان از آن برای ساختن "نردبان فاصله‌ی کیهانی" بهره می‌گیرند؛ این نردبان، دسته‌ای از اندازه‌گیری‌های پیوسته به هم است که امکانِ اندازه‌گیریِ فاصله‌ی دوردست‌ترین اجرام کیهانی را برای اخترشناسان فراهم می‌کند.

فاصله‌های کیهانی را تنها برای اجرامِ به نسبت نزدیک می‌توان به طور مستقیم اندازه گرفت- اجرامی نزدیک‌تر از حدود ۳۰۰۰ سال نوری. برای فاصله‌های دورتر، اخترشناسان بر دسته‌ای از همبستگی‌های اندازه گیری شده تکیه دارند که در برابر اجرام نزدیک، واسنجیده (کالیبره) شده‌اند.

یوجی‌سی ۹۳۹۱ با فراهم آوردنِ یک آزمایشگاه طبیعی که در آن می‌شود دو تکنیکِ اندازه‌گیری را با هم سنجید به اخترشناسان کمک کرده تا برآورد خود از فاصله‌ها را بهبود ببخشند؛ این دو تکنیک، انفجارهای ابرنواختری و متغیرهای قیفاووسی هستند که یوجی‌سی ۹۳۹۱ هر دو را در بر دارد.

بهبودِ دقتِ اندازه‌گیری فاصله‌ها به اخترشناسان در تعیین نرخ گسترش (انبساط) کیهان کمک می‌کند؛ این یکی از هدف‌های علمی کلیدی هابل بوده است.

این تصویر رنگی یوجی‌سی ۹۳۹۱ در بردارنده‌ی داده‌های فروسرخ، دیدنی (مریی) و فرابنفشِ دوربین دبلیواف‌سی۳ی هابل است. چهار فیلتر در آن برای نمونه‌برداری از طول موج‌های گوناگون به کار رفته و برای تصویر پایانی، هر تصویرِ تک‌رنگ که با هر فیلتر به دست آمده بود به رنگی ویژه‌ی آن فیلتر رنگ‌آمیزی شده و سپس همگی بر هم نهاده شِده‌اند.

--------------------------------------------------
در همین زمینه: * این تنهاترین کهکشان کیهان است


--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:spiral galaxy - UGC 9391 - NASA - ESA - Hubble Space Telescope - Wide Field Camera 3 - WFC3 -   Earth - constellation Draco - north celestial pole -  star - spiral arm - DDO 193 - LEDA 52091 - SDSS J143437.01+592016.1 - Milky Way - diffraction spike - optics - Cosmic Distance Ladder - calibrated - supernova - Cepheid variable - infrared - optical - ultraviolet - filter - wavelength - monochromatic


منبع: هابل
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه