آبی و زردهای کندو

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر
ام۴۴ با تنها ۶۰۰ سال نوری فاصله، یکی از نزدیک‌ترین خوشه‌های ستاره‌ای به سامانه‌ی خورشیدی است.
ولی ستارگان این خوشه که به نام خوشه‌ی کندو هم شناخته می‌شود، با داشتن سنی تنها حدود ۶۰۰ میلیون سال، بسیار جوان‌تر از خورشیدِ ۴.۵ میلیاردساله‌ی ما هستند.
باور بر ایست که ام۴۴ و یک خوشه‌ی دیگر به نام اشتران ماده (قلائص) در صورت فلکی گاو که از آن هم نزدیک‌تر است، با هم دل یک ابر مولکولی بزرگ زاده شده‌اند زیرا سن و حرکتی همسان با هم در فضا دارند.
ام۴۴ یک خوشه‌ی باز به پهنای حدود ۱۵ سال نوریست و با داشتن حدود ۱۰۰۰ ستاره، پهنه‌ای به اندازه‌ی ۳ قرص کامل ماه (۱.۵ درجه) از آسمان را در صورت فلکی خرچنگ می‌پوشاند.
این خوشه که با چشم نامسلح هم دیده می‌شود، از روزگار باستان شناخته شده بوده.
ولی دیرزمانی پیش از آن که در سده‌ی ۱۸، به نام ام۴۴ وارد فهرست شارل مسیه شود و پیش از آن که با آمدن تلسکوپ، تک-ستارگانش جدا از هم دیده شوند، تنها به عنوان ابری کم‌نور در آسمان شناخته می‌شد.
در این نمای تلسکوپی گروهی، غول‌های سرخ سرد و زردفام این خوشه را که هدفی محبوب برای رصدگران امروزی و مجهز به دوربین دوچشمی است را میان ستارگان داغ و آبی‌فام روشن‌ترش که از رشته‌ی اصلی پراکنده‌اند می‌بینیم.
درخشان‌ترین ستارگان با تیزی‌های چشمگیر پراشی که دستاورد رشته‌های ضربدری جلوی عدسی شیئی تلسکوپ هستند خودنمایی می‌کنند.

--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

M44 - star cluster - solar system - Praesepe - Beehive cluster - Sun - Hyades star cluster - Taurus - molecular cloud - open cluster - star - full moon - constellation Cancer - unaided eye - Charles Messier - binocular - red giant - main sequence - diffraction spike - objective lens

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه