هدف بعدی تلسکوپ ایونت هورایزن پس از گرفتن تصویر سیاهچالهمان چه خواهد بود؟
![]() |
اکنون که گروه همکاری تلسکوپ نیوهورایزن تصویرش را از ابرسیاهچالهی مرکزی کهکشان راه شیری منتشر کرده، این گروه تمرکزش را بر ساختن فیلمهایی از هر دو سیاهچالهی به تصویر کشیده شده و یافتن سیاهچالههای دوردست دیگری که به اندازهی کافی برای تصویربرداری بزرگ هستند گذاشته است.
در روز ۱۲ می، تلسکوپ ایونت هورایزن (افق رویداد، ئیاچتی) نخستین تصویرِ نمای نزدیک را از سیاهچالهی مرکزی کهکشان راه شیری منتشر کرد. اکنون که این تلسکوپ عکسهایی از هر دوی این سیاهچالهها، با نامهای کمان ای* و سیاهچاله ی ام۸۷* که در مرکز کهکشان ام۸۷ است گرفته، زمان این رسیده که گروه پشت این تصویرها راهش را به سوی هدفهای علمی تازه ادامه دهد. بنابراین، بعدی چیست؟
نخست، این پژوهشگران باید دادههایی را که گردآوری کردهاند بررسی کنند. هر دوی تصویرهای کمان ای* و ام۸۷* از دادههای گرد آمده در سال ۲۰۱۷ سر هم شدهاند، ولی از آن هنگام تاکنون دو دورهی رصدی دیگر هم بوده، با تلسکوپهای بیشتری که به آرایهی هشت تایی آغازینِ این گروه افزوده شده است.
پژوهشگر ئیاچتی، لیا مدیروس از بنیاد پژوهشهای پیشرفته در نیوجرسی در یک رویداد مطبوعاتی در ۱۲ می گفت: «دادهها موجودند. ما دادهها را در سال ۲۰۱۸ با یک تلسکوپ بیشتر به دست آوردیم، ۲۰۲۲ با سه تلسکوپ بیشتر، و با کار بسیار بسیار سخت در تلاشیم تا آن را به دست شما برسانیم ... هر چه زودتر بتوانیم، ولی من نمیتوانم هیچ قولی دربارهی زمان آن بدهم.» به گفتهی وی، شاید سالها زمان ببرد تا نتایج آن بررسیها منتشر شود.
یک چیزی که انتظار میرود این پژوهشها روشن کند ساختار مواد پیرامون کمان ای* است، به ویژه سه "توده" یا گرهِ روشنی که در تصویر تازه دیده میشود. به دلیل شیوهی ساخت این تصویر، این گرههای درخشان میتوانند ساختگی (مصنوعی) باشند. فریال اوزل، پژوهشگر ئیاچتی از دانشگاه آریزونا در این رویداد مطبوعاتی گفت: «این گرهها بیشتر همراستا با جهتهایی هستند که در آنها تلسکوپهای بیشتری داریم.»«اگرچه از دید نظری طبیعیست که انتظارِ دیدن این لکههای روشنتر را داشته باشیم، ولی ما هنوز به آنها در دادههای خود اعتماد چندانی نداریم.»
با آن که تا این جای کار، تصویرها با نظریهی نسبیت عام آلبرت اینشین سازگاری دارند، ولی بررسیهای ژرفتر شاید بررسی دیگری دربارهی چگونگی شکست این نظریه در مناطق افراطی پیرامون سیاهچالهها به ما بدهد. اوزل میگوید: «این باید در نقطهای، نشانهای از چیزی متفاوت از شیوهی فرمولبندی گرانش با نظریهی نسبیت عام به ما بدهد.»«ما هوز شکافی در این نظریه نمیبینیم.»
در پایان، یکی دیگر از هدفهای اصلی گروه ئیاچتی ساختن ویدیوهایی از کمان ای* و ام۸۷* به هنگام حرکت و دگرگونی مواد پیرامون آنها در گذر زمان است. پژوهشگر ئیاچتی، کیتی بومن از بنیاد فناوری کالیفرنیا در این رویداد مطبوعاتی گنت: «ما کوشیدیم از دادههایی که به دست آوردیم برای بازیابی یک فیلم بهره بگیریم.» وی افزود اگرچه دادههایی که بتوانند به کار روند دارند، ولی هنوز برای ساختن فیلمهایی از سیاهچالهها بسنده نمیکنند.
تلسکوپهایی که به تازگی به آرایه افزوده شدهاند باید در این باره کمک کند. آنها دادهها را در چند طول موجهای گرد خواهند آورد، که این بر واگشود (وضوح) تصویرها می افزاید و میتواند تصویرهایی رنگی پدید بیاورد- تصویرهایی که تا این جای کار منتشر شدهاند برای نشان دادن درخشش به آنها رنگ افزوده شده.
تا اینجا، این دو سیاهچاله تنها نمونههایی هستند که میشناسیم و میتوانیم با ئیاچتی تصویرهایی از آنها بگیریم که واگشود کافی برای دیدن سایهنمایشان در برابر نورِ پلاسمای داغِ پیرامونشان بگیریم -کمان ای* به دلیل نزدیکیاش به زمین و ام۸۷* به دلیل بزرگیاش. کارها برای شناسایی ابرسیاهچالههای دیگری که پژوهشگران بتوانند رصد کرده و با این دو مقایسه کنند ادامه دارد. بررسیهای آماری به ما میگید سیاهچالههای دیگری هم باید باشند که هم به اندازهی کافی غولپیکر باشند و هم چندان برای دیده شدن با ئیاچتی چندان دور نباشند، ولی پژوهشگران هنوز آنها را نیافتهاند.
اگرچه دو تصویری که تلسکوپ ایونت هورایزن از دو سیاهچالهی کمام ای* و
ام۸۷* گرفته همسان به نظر میرسند، و لی آنها در واقع بسیار با هم
متفاوتند. کمان ای*، ابرسیاهچالهی مرکز کهکشان راه شیری، بیش از هزار
برابر کوچکتر ابرسیاهچالهی ام۸۷* در مرکز کهکشان ام۸۷ است. این که یک
اندازه به نظر میرسند به دلیل فاصلهی نسبی آنها از زمین است. [کمان ای* ۲۷ هزار سال نوری و ام۸۷* حدود ۵۵ میلیون سال
نوری از زمین فاصله دارد-م]
این پویانمایی تفاوتهای چشمگیر در اندازهی آنها را با این روش که اگر ام۸۷*
به زمین نزدیکتر بود چگونه دیده میشد نشان میدهد.
نمای پایانی ویدیو
اندازههای هر دو ابرسیاهچاله را اگر هر دو در فاصلهی کمان ای* از زمین
بودند نشان میدهد.- اگر ویدیو اینجا اجرا نشد میتوانید آن را در تلگرام، توییتر و یا فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان ببینید
--------------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر