کاوشگران ماه می‌توانند اکسیژن و سوخت را از سنگ‌های خود ماه دریافت کنند

* فضانوردان کاوشگر ماه می‌توانند اکسیژن و سوخت را از سنگ‌های خود ماه دریافت کنند. این یافته‌ها دستاورد بررسی نمونه‌هایی‌ست که فضاپیمای چینی چانگ-یی ۵ از ماه به زمین آورده.

جایگاه فرود کپسول دربردارنده‌ی نمونه‌های ماه از کاوشگر چانگ-یی ۵ در مغولستان درونی

دانشمندان دانشگاه نانجینگ بر این باورند که می‌توانند بر روی خود ماه، از همنهش‌های (ترکیب‌های) یافته شده در خاک آن برای تولید اکسیژن و سوختی که برای پشتیانی از ماموریت‌های سرنشین‌دار نیازست بهره بگیرند.

این دانشمندان نمونه‌هایی از خاک ماه را که فضاپیمای چانگ-یی ۵ چین در اواخر ۲۰۲۰ به زمین آورده بود بررسی کردند و دریافتند که موادِ سرشار از آهن و تیتانیوم موجود در خاک ماه می‌توانند با رفتار یک کاتالیزور، چیزهای مورد نیازی مانند اکسیژن را به کمک نور خورشید و دی‌اکسید کربن پدید بیاورند.

این راهبردِ "فتوسنتز فرازمینی" از خاک ماه برای الکترولیز یا برق‌کافتِ آبِ استخراج شده از ماه به اکسیژن و هیدروژن بهره می‌گیرد. بر پایه‌ی این یافته‌های تازه، دی‌اکسید کربنِ بازدم فضانوردان هم می‌تواند با هیدروژنِ به دست آمده از الکترولیز آب ترکیب شود و و هیدروکربن‌هایی مانند متان را پدید بیاورد که می‌شود از آن به عنوان سوخت بهره گرفت.

این گروه پژوهشی اکنون برنامه دارد تا سامانه‌ای برای به کار بردن خاک ماه و نور آفتاب طراحی کند. پژوهشنامه‌ی آنها که در شماره‌ی برخط ۵ می نشریه‌ی ژول منتشر شده، بخشی از پژوهش برای بهره‌گیری از منابع موجود در ماه جهت پشتیبانی از کاوش‌های انسانی است. توانایی تولید منابع کلیدی زندگی در همان جا، نیاز پرهزینه به بردن آنها آنها از زمین را کاهش می‌دهد.

فتوسنتز در ماه

این پژوهش تازه می‌تواند برای چین، که سرگرم برنامه‌ریزی برای پدید آوردن پایگاهی مشترک با روسیه در ماه است کاربردهای عملی داشته باشد. ایستگاه پژوهشی بین‌المللی ماه (آی‌ال‌آراس) در آغاز روباتیک خواهد بود ولی انتظار می‌رود بتواند تا میانه‌های دهه‌ی ۲۰۳۰، میزبان فضانوردان باشد. انتظار می‌رود ماموریت چانگ-یی ۸ چین در اواخر این دهه راه بیفتد تا فناوریِ کاربرد منابع محلی و ساختو ساز با چاپگر سه‌بعدی را بیازماید.

همچنین، ناسا هم سرگرم برنامه‌ریزی برای فراهم‌سازی یک حضور درازمدت و پایدار انسانی در ماه در برنامه‌ی آرتمیس است. هدف آرتمیس بازگرداندن انسان‌ها به سطح ماه در سال ۲۰۲۵ و برپا کردن یک پایگاه پژوهشی نزدیک قطب جنوب ماه در چند سال بعد از آنست.

فضاپیمای چانگ-یی ۵ در نوامبر ۲۰۲۰ راهی ماه شد و یک ماه بعد، ۱.۷۳۱ کیلوگرم از خاک ماه را به زمین فرستاد. این نخستین ماموریت پیروز برای برگرداندن نمونه‌ی ماه به زمین از زمان ماموریت لونا ۲۴  شوروی در ۱۹۷۶ بود.


--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

 moon - Earth - China - Chang'e 5 - Nanjing University - lunar soil - oxygen - iron - titanium - catalyst - carbon dioxide - photosynthesis - electrolyze - oxygen - hydrogen - electrolysis - hydrocarbon - methane - Joule - Russia - International Lunar Research Station - ILRS - Chang'e 8 - 3D printing - NASA - Artemis program - south pole - Soviet Union - Luna 24 - Mongolia
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه