سونامی سهمگین روی خورشید

این یک تصویر پویا (گیف) است. برای کامل شدنش شکیبایی کنید

سونامی‌ها یا آب‌تازهایی به این بزرگی هرگز در زمین روی نمی‌دهند.

در سال ۲۰۰۶، یک شراره‌ی بزرگ خورشیدی که از لکه‌ای به بزرگی کره‌ی زمین برخاسته بود، موج‌های شوکی (ضربه‌ای) سونامی-مانندی به راه انداخت که حتی برای خورشید نیز نمایشی شگفت‌انگیز بود.
در این تصویر پویا که تلسکوپ شبکه‌ی نوری گشت خورشیدی (اوسپان، OSPAN) در نیومکزیکوی آمریکا گرفته همین موج سونامی را می‌بینیم که دارد از منطقه‌ی فعال ای‌آر ۱۰۹۳۰ بیرون می‌زند.
موج ضربه‌ی پدید آمده از نظر فنی به نام "موج مورتون" شناخته می‌شود. این موج باعث فشرده شدن و بالا رفتن دمای گازهای درون نورسپهر خورشید (فوتوسفر)، از جمله هیدروژن شده و به درخشش تابناک‌ترِ لحظه‌ای می‌انجامد.
محدوده‌ی طول موجی که این تصویر در آن گرفته شده، پرتوی سرخ بسیار ویژه‌ی هیدروژن آلفا است که تنها از گاز هیدروژن گسیلیده می‌شود.
این سونامی پرخروش به بیرون زدن چند رشته‌ی (افروزه‌ی) فعال از خورشید نیز انجامید، هرچند بسیاری از آنها دوباره خود را بازسازی نموده و سر جای خود بازگشتند.
سرعت گسترش این سونامی خورشیدی نزدیک به یک میلیون کیلومتر در ساعت بود و تنها در چند دقیقه سرتاسر خورشید را درنوردید.

--------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه نامه:
tsunami - Earth - solar flare - sunspot - shock wave - Sun - active region - AR 10930 - Optical Solar Patrol Network - OSPAN - New Mexico - USA - Moreton wave - hydrogen - photosphere - filament

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه