میزان شوری آبهای اقیانوس انسلادوس میتواند مناسب پشتیبانی از زندگی باشد
* هندسهی پوستهی یخی انسلادوس، ماه کیوان نشان میدهد که اقیانوس زیرش اندکی کمنمکتر از اقیانوسهای زمین است و میتواند توانایی پشتیبانی زندگی را داشته باشد.
![]() |
شیوهی پوشش یخی سطح انسلادوس، ماه کیوان نشان میدهد که اقیانوسِ به دام افتادهی زیرش میتواند تنها اندکی کمنمکتر از اقیانوسهای زمین باشد. این یافته به این احتمال که شاید این ماه توان پشتیبانی زندگی را داشته باشد میافزاید.
سطح انسلادوس با یخ پاکیزه و درخشان پوشیده شده. وانینگ کانگ از بنیاد فناوری ماساچوست به همراه همکارانش بر آن شدند تا ببینند ویژگیهای این یخ چه چیزی را دربارهی اقیانوس زیرش نشان میدهند.
در گذشته، نمونههایی که فضاپیمای کاسینی از فوارههای آبیِ آبفشان-مانندِ سطح انسلادوس برداشته بود نشان دادند که آنجا مواد آلیای هست که میتوانند پشتیبان زندگی در این ماه یخی باشند. کانگ میگوید در نظر گرفتنِ آبهای زیر یخهای انسلادوس گام منطقی بعدی برای پی بردن به زیستپذیری آن بود.
این گروه یک مدل نظری پدید آوردند که چگونگی تاثیرِ شوری اقیانوس، جریانهای اقیانوسی و هندسهی یخ بر یکدیگر در یک سیاره یا ماه را با جزییات شان میدهد و سپس، به گونهای با دقت آن را ویراستند تا ویژگیهای یخ انسلادوس را به بهترین شکل بازبیافریند.
این پژوهشگران دریافتند که اقیانوسهای زیرسطحیِ شورتر با کلفتتر بودنِ پوستهی یخی روی قطبهای یک سیاره نسبت به استوای آن همخوانی دارند و برای آبهای کمنمکتر هم برعکس. در انسلادوس، یخ روی قطبها نازکتر از یخِ روی استوا است. این تفاوتِ ویژه در کلفتیِ یخ نشان میدهد که شوریِ اقیانوسش میتواند تا ۳۰ گرم نمک در یک کیلوگرم آب برسد. برای همسنجی، شوریِ اقیانوسهای زمین به اندازهی ۳۵ گرم نمک در یک کیلوگرم آبست.
این پژوهشگران همچنین جزییات گردش آب زیر یخ انسلادوس را هم تعیین کردند. کانگ میگوید: «این جریانها به تفاوتهای دمای آب بستگی دارند، بنابراین شناخت آنها هم برای تعیین زیستپذیری اهمیت دارد.»
این دانشمندان پی بردند که مقداری گرما از کفِ اقیانوس انسلادوس سرچشمه میگیرد که احتمالا نشاندهندهی وجود چاههای گرمایی در بستر این اقیانوس است. کانگ میگوید برخی از اخترزیستشناسان در گذشته پیشنهاد داده بودند که مانند زمین، چنین چاههای آبگرماییای میتوانند جاهایی باشند که در آینده در آنها زندگی یافته شود.
دیوید استیونز از دانشگاه خاور انگلستان میگوید رفتار یخ و آب در سیارههای دیگر بستگی مستقیم با زیستپذیری آنها دارد. وی میگوید با این همه، شوری تنها یک عامل است.
کانگ و گروهش اکنون سرگرم کار روی بهرهگیری از همین مدل تازه برای اروپا، ماه مشتری هستند، ماهی که پنداشته میشود اقیانوسهایش دارای شوریِ بالاتری نسبت به اقیانوسهای زمین و انسلادوس هستند. آنها میخواهند در پایان، جزییات اقیانوسهای همهی ماهها و سیارههای یخیِ دیده شده توسط فضاپیماها را به عنوان گامی به سوی تعیینِ بهترِ میزانِ زیستپذیری همهی آنها مشخص کنند.
یافتههای این دانشمندان در نشریهی ساینس ادونسز منتشر شده است.
-------------------------------------------------
تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky
0 دیدگاه شما:
ارسال یک نظر