پوسته سحابی شکارچی پاره شده و دارد نشتی گاز و غبار می‌دهد!

یک مدل سه‌بعدی از سحابی شکارچی که پوسته‌ی چادری شکارچی را مانند گازی آبی‌فام که این سحابی (رنگ‌های سرخ و زرد) را در بر گرفته نشان می‌دهد. برآمدگی‌ای در این چادر دیده می‌شوند که گاز و غبار می‌تواند از آن به بیرون بتراود

گاز و غبار دارد از پارگی‌ای که به تازگی در پوسته‌ی سحابی شکارچی یافته شده به بیرون تراوش می‌کند و اخترشناسان در تلاشند با بهره از همین نشتی، بر شناخت خود از این پوسته بیفزایند.

گویا سحابی شکارچی (جبار)، یک پرورشگاه ستاره‌ای پرآوازه در صورت فلکی شکارچی، دارد گاز و غبار را از یک پارگی در پوسته‌ی گازی‌اش که به تازگی توسط سوفیا، ماهواره‌ی هوابرد ناسا یافته شده به بیرون می‌تراواند.

این پوسته‌ی گسترنده که به نام "چادر شکارچی" خوانده می‌شود، از بادهایی سرچشمه می‌گیرد که از یک گروه پرجرم ستاره در دل سحابی به نام خوشه‌ی ذوزنقه بیرون می‌زنند. بر پایه‌ی گفتاری از سوی انجمن پژوهش فضایی دانشگاه‌ها (یواس‌آرای)، این بادها گاز و غبار را به هم می‌زنند و حبابی پیرامون سحابی پدید می‌آورند که دارد رو به زمین گسترده می‌شود.

پژوهشگران به کمک رصدخانه‌ی هوابرد پوش‌سپهری اخترشناسی فروسرخ ناسا (سوفیا، SOFIA) که یک همکاری میان ناسا و مرکز هوافضای آلمان (دی‌ال‌آر) است، یک برآمدگی را یافتند که از منطقه‌ی شمال باختر چادر سحابی بیرون زده بود. این برآمدگی چنانست که گویی پوسته پاره شده و گاز و غبار دارد از آن می‌گریزد.

امیت کاواک، نویسنده‌ی اصلی این پژوهش و عضو گروه سوفیا در مرکز پژوهشی ایمز ناسا در دره‌ی سیلیکون کالیفرنیا می‌گوید: «این حباب با قطری نزدیک به هفت سال نوری، باید ساختاری کره-مانند داشته باشد، ولی ما یک برآمدگی در بخش شمال باختری‌اش پیدا کردیم. با شکافتن پوسته‌ی چادری، آشوبی به یک سوپ کیهانی از گاز و غبار افزوده می‌شود و این سوپ به گونه‌ای کارآمد هم زده می‌شود.»

طرح‌واره ای از برآمدگی در پوسته‌ی سحابی شکارچی (خط‌های سبز، سمت راست مرکز) و همچنین برون‌ریزی‌های کربن یونیده که از این برآمدگی فراتر رفته‌اند (احتمالا از همان جایی که پوسته پاره شده)

دستگاه گیرنده‌ی سوفیا با نام "گیرنده‌ی ساخت آلمان برای اخترشناسی در بسامدهای تراهرتزی" (گریت، GREAT) گسیلش‌های کربن یونیده‌ای را آشکار کرد که داشتند از این شکاف بیرون می‌زدند و پژوهشگران برای اندازه‌گیریِ اندازه، ساختار و گسترش پوسته‌ی چادر شکارچی از آن بهره گرفتند. این داده‌ها بینش‌های تازه‌ای را درباره‌ی ریشه‌ی چادر شکارچی و سرنوشت آن برای ما فراهم خواهد کرد.

الکساندر تیلِنس، یکی از نویسندگان این پژوهش از دانشگاه لیدن می‌گوید: «این اشتهاآورترین سوپ نیست، ولی یکی از راه‌ها برای ساختن ستارگان تازه یا محدود کردن ستاره‌زایی‌های آینده است.»

جریان برون‌ریزی‌های کربن یونیده که به فضا ریخته میشود، بر چگالی، دما و شیمی منطقه‌ی پیرامونش اثر می‌گذارد. این به نوبه‌ی خود می‌تواند به آفرینش یا نابودیِ ستارگان تازه در سحابی شکارچی بیانجامد.

یافته‌های این دانشمندان در شماره‌ی ۲۲ آوریلِ نشریه‌ی آسترونومی اند آستروفیزیکز منتشر شد.

-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

Orion Nebula - star-forming region - constellation Orion - NASA - SOFIA - Orion’s Veil - star - Trapezium Cluster - Earth - Universities Space Research Association - USRA - airborne - Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy - German Aerospace Center  DLR - Ümit Kavak - Ames Research Center - California - Silicon Valley - Veil shell - German-built REceiver for Astronomy at Terahertz Frequencies - GREAT - ionized - carbon - star formation - Alexander Tielens - Leiden University -  Astronomy & Astrophysics
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه