سرانجام ناسا آماده پرتاب موشک SLS در ماموریت آرتمیس ۱ شد

بر پایه‌ی برنامه، سامانه‌ی پرتاب فضایی ناسا (اس‌ال‌اس، SLS)، نیرومندترین موشکی که تاکنون ساخته شده، روز ۲۹ اوت نخستین پرتابش را در ماموریت "آرتمیس ۱" انجام خواهد داد.

سرانجام زمانش رسید. پس از بیش از یک دهه کار، سال‌ها درنگ (تاخیر) و میلیاردها دلار سرریز بودجه، موشک سامانه‌ی پرتاب فضایی ناسا با کپسول اوریون در بالای آن آماده‌ی پرتاب شده. اگر همه چیز به خوبی پیش برود، این موشک غول‌آسا در روز ۲۹ اوت، در نخستین سفرش، ماموریت آرتمیس ۱ به فضا پرتاب خواهد شد- مامویتی که نخستین آزمایش بزرگ برنامه‌ی ناسا برای بازگرداندن انسان به سطح ماه درسال ۲۰۲۵ خواهد بود.

این موشک در روز ۱۷ اوت به سکوی پرتاب خود در مرکز فضایی کندی در فلوریدا برده شد و در ۲۲ اوت هم 
یک بررسی آمادگی پرواز را پشت سر گذاشت. رابرت کابانا از ناسا در یک نشست خبری که پس این بررسی برگزار شد گفت: «ما برای پرتاب می‌رویم که قطعا شاهکار است. این روز مدت‌هاست فرارسیده.»

اس‌ال‌اس قدرتمندترین موشکی‌ست که تاکنون ساخته شده و نیروی رانشی که تولید می‌کند حتی از موشک ساترن ۵ که فضانوردان آپولو را به ماه برد هم بیشتر است. بلندی این موشک با کپسول اوریون که در بالای آن جای گرفته حدود ۱۰۰ متر می‌شود- از تندیس آزادی در نیویورک هم بلندتر.

چند بخش کوچک از پرتاب هست که هنوز آزموده نشده، از جمله فرآیندی به نام آغازگر هیدروژنی (هندل هیدروژنی) که در آن، موتورها پیش از روشن شدن، با هیدروژن مایع خنک می‌شوند. این فرآیند را به دلیل یک نشت هیدروژن نتوانستند در "آزمایش پایانی" چندی پیش بیازمایند؛ و مهندسان ماموریت ناچارند آن را در همان روزِ برنامه‌ریزی شده‌ی پرتاب آزمایش کنند. اگر هنوز نشتی در کار باشد، برنامه‌ی پرتاب به تعویق خواهد افتاد. دو پنجره‌ی پرتاب بعدی برای پشتیبانی در روزهای ۲ و ۵ سپتامبر خواهند بود.

اگر همه چیز به خوبی پیش برود، اس‌ال‌اس کپسول اوریون را تا فرازای درست زیر ۴۰۰۰ کیلومتر خواهد بود و سپس از هم جدا خواهند شد. موشک به سوی زمین پایین خواهد آمد و اوریون به راهش به سوی ماه ادامه خواهد داد؛ شش روز را در مدار ماه خواهد گذراند و سپس به سوی خانه باز خواهد گشت. این ماموریت روی هم رفته ۴۲ روز زمان خواهد برد.

یکی از هدف‌های اصلی این پرواز آزمایشِ سپر گرمایی اوریون است که ناچار خواهد بود هنگام ورود به جو زمین با سرعت بیش از ۴۰ هزار کیلومتر بر ساعت، دماهایی نزدیک به ۲۸۰۰ درجه‌ی سانتیگراد را تاب بیاورد. اوریون این بار سرنشینی نخواهد داشت، ولی برای اطمینان یافتن از بی‌خطر بودن چنین سفری برای فضانوردان، عروسک‌هایی مجهز به چند حسگر را با خود می‌برد- نخستین پرواز سرنشین‌دار این فضاپیما برای ۲۰۲۴ برنامه‌ریزی شده.

کابانا می‌گوید: «این یک پرواز آزمایشی است. بدون خطر نخواهد بود... ما داریم برای آمادسازیِ فرستادن اوریون با سرنشین به فضا، آن را فراتر از آنچه واقعا برایش طراحی شده زیر فشار می‌گذاریم. ما می‌خواهیم مطمئن شویم که اوریون به هنگام انجام آن کار، کاملا عالی کار خواهد کرد و همه‌ی خطرها را هم درک می‌کنیم.»

پس از آرتمیس ۱، پرواز بعدی در ۲۰۲۴ برای فرستادن فضانوردان به دورِ ماه بدون فرود، و سپس برگرداندن آنها برنامه‌ریزی شده. پس از آن، ناسا نخستین فرود فضانوردان بر سطح ماه پس از ماموریت آپولو ۱۷ درسال ۱۹۷۲ را برای ۲۰۲۵ برنامه‌ریزی کرده است (ماموریت آرتمیس ۲). به گفته‌ی مقام‌های ناسا، ماموریت سال ۲۰۲۵، ماموریت آرتمیس ۳، دربردارنده‌ی نخستین زنی است که گام بر ماه می‌گذارد.

نقشه‌ی پرواز آرتمیس ۱- این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۶.۸ مگ)

-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

NASA - SLS - Space Launch System - rocket - Artemis I - moon - SLS - Orion capsule - launch pad - Kennedy Space Center - Florida - Robert Cabana - thrust - Saturn V - Apollo - astronaut - Statue of Liberty - New York - hydrogen kick-start - hydrogen - launch window - Earth - heat shield - mannequin - Apollo 17 - Artemis III

منبع: نیوساینتیست
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه