تصویرهای زیبای جیمز وب از مشتری با شفق‌ها و ریزگردهایش

* تلسکوپ فضایی جیمز وب عکس‌هایی تازه از سیاره‌ی مشتری گرفته که ریزگردهای درخشان، حلقه‌های تُنُک و همچنین شفق‌های قطبی آن را به امید بهتر شناختن کل سامانه‌ی این سیاره نمایش می‌دهند.

تصویر دوربین نیرکم جیمز وب (NIRCam) از مشتری که با سه فیلتر سرخ، زرد-سبزو فیروزه‌ای روشن و همترازی با چرخش سیاره گرفته شده- این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر (۳.۳ مگ)

تلسکوپ فضایی جیمز وب (جی‌دبلیواس‌تی) دو تصویر تازه و خیره‌کننده را منتشر کرده که پیچیدگی‌های سیاره‌ی مشتری را نمایش می‌دهند. عکس‌های پیشین جیمز وب از این غول گازی هر یک تنها یک طول موج نور را نشان می‌دادند، ولی در این تصویرهای همنهاده (ترکیبی)، شفق‌های درخشان مشتری، ریزگردهای جابجاشونده‌اش و همچنین دو تا از ماه‌های کوچک آن را هم می‌بینیم.

از آنجا که جیمز وب در نور فروسرخ رصد می‌کند، این عکس‌ها مشتری را آن گونه که با چشم نامسلح می‌بینیم نشان نمی‌دهند. به جای آن، طول موج‌های گوناگون فروسرخ به رنگ‌های گوناگون نمایانده شده‌اند تا ساختارهای ویژه در این سیاره را نشان دهند.

در این تصویرها، تابش نارنجی در قطب‌های مشتری شفق‌های قطبی آن هستند. رنگ سبز لایه‌هایی از ریزگردهای تنُک فراز-بالا را نشان می دهد و رنگ آبی هم نماینده‌ی لایه‌ی اصلی ابرهای آنست. بخش‌های سفیدرنگ هم نماینده‌ی قله‌ی توفان‌های این سیاره، از جمله لکه‌ی سرخ بزرگ هستند.

ایمکه دِپاتر از دانشگاه کالیفرنیا، برکلی می‌گوید: «راستش، واقعا انتظار نداشتیم به این خوبی از آب در بیاید.» وی که به همراه تیه‌ری فوشه از رصدخانه‌ی پاریس رهبری این پژوهش را بر عهده داشت می‌افزاید: «این که بتوانیم جزییات روی مشتری را به همراه حلقه‌های آن، ماه‌های کوچکش و حتی کهکشان‌های پشتش در یک تصویر ببینیم چیز چشمگیری‌ست.»


تصویر دوربین نیرکم جیمز وب (NIRCam) از سامانه‌ی سیاره‌ی مشتری که با دو فیلتر نارنجی و فیروزه‌ای روشن گرفته شده- این تصویرها در اندازه‌های بزرگ‌تر: بالایی، پایینی

تصویر میدان-گسترده‌ی مشتری در اینجا تنها شفق‌های این سیاره (این بار به رنگ آبی) را نشان نمی‌دهد؛ بلکه حلقه‌های نازکش را هم می‌نمایاند. هم‌ردیف با سیاره در سمت چپ، دو تا از ماه‌های کوچکش هم دیده می‌شوند: آدرستیا و آمالتیا. نقطه‌های پراکنده در تصویر هم بیشتر کهکشان‌های پس‌زمینه‌اند.

دپاتر و همکارانش امیدوارند عکس‌هایی مانند این به آنها اجازه دهد تا پیوندهای میان لایه‌های گوناگون مشتری را دریابند و شناختی از چگونگیِ جابجایی گاز و گرما در این سیاره به دست آورند. آنها همچنین برآنند تا حلقه‌های کم‌نور این سیاره و دگرگونی آن در گذر زمان را بررسی کنند و عکس‌هایی از برخی از ماه‌های آن هم بگیرند.

فوشه می‌گوید: «این تصویر خلاصه‌ای از دانش برنامه‌ی سامانه‌ی مشتری ماست.» این پژوهشگران اکنون سرگرم بررسی داده‌هایی که برای آفریدن این عکس‌ها به کار رفت و همچنین جستجوی سرنخ‌هایی درباره‌ی سازوکار درونی مشتری هستند.

-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:
James Webb Space Telescope - Jupiter - haze - ring - aurora - JWST - gas giant - wavelength - moon - infrared - naked eye - planet - pole - Great Red Spot - Imke de Pater - University of California - Berkeley - Thierry Fouchet - Paris Observatory - galaxy - Adrastea - Amalthea - NIRCam

برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه