دم‌هایی که با هم زاویه ۹۰ درجه ساخته‌اند

چیزی ویژه دارد برای دنباله‌دار "سی/۲۰۱۷ کی۲" (پان‌استارز) رخ می‌دهد. این دنباله‌دار در آستانه‌ی شیرجه زدن به درون صفحه‌ی مدار زمین است (صفحه‌ی برجگاه یا دایره‌البروج). گذشتن این دنباله‌دار از درون این صفحه نمایی کمیاب را از دو دُم آن به ما می‌دهد.

در روز ۱۵ اوت، گرالد رِیمان این عکس را به کمک یک تلسکوپ ۱۲ اینچی در تیوولی نامیبیا از این دنباله‌دار گرفت. در این تصویر، دم غباری دنباله‌دار کی۲ را رو به سمت چپ می‌بینیم و دم گازی یونی‌اش هم هم تقریبا ۹۰ درجه دورتر، رو به پایین دیده می‌شود.

همه‌ی دنباله‌دارها دو دُم دارند. به موادی که با تبخیر، از هسته‌ی یک دنباله‌دار می‌گریزد فکر کنید؛ آمیزه‌ای از گاز و غبار است. گازها سبکند و توسط باد خورشیدی رانده شده، یکراست از خورشید دور می‌شوند. غبارها که سنگین‌ترند به جا می‌مانند و بیشتر، راستای مدار خود دنباله‌دار را پی می‌گیرند. این گونه است که دو دُم پدید می‌آید. بازی با مدار سه‌بعدی برهم‌کنشیِ دنباله‌دار کی۲ نشان می‌دهد که چرا این دم‌ها اکنون با هم زاویه‌ی ۹۰ درجه پیدا کرده‌اند.

این هندسه‌ی زیبا تامدتی همینگونه خواهد ماند. تاریخ دقیقِ گذشتن کی۲ از صفحه‌ی برجگاه ۲۵ اوت است، ولی این دنباله‌دار تا چند هفته نزدیک این صفحه خواهد بود.


-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:

 Comet C/2017 K2 - PanSTARRS - Earth - orbital plane - ecliptic - comet - tail - Gerald Rhemann - Farm Tivoli - Namibia - ion - nucleus - sun - 3D - right angle - ecliptic plane

منبع: اسپیس‌ودر
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه