تپ‌اختر چرخان سحابی خرچنگ

این تصویر در اندازه‌ی بزرگ‌تر

در هسته‌ی سحابی خرچنگ یک ستاره‌ی نوترونی مغناطیسی هم‌اندازه‌ی یک شهر لانه دارد که در هر ثانیه ۳۰ بار به گرد خود می‌چرخد.
این ستاره که به نام تپ‌اختر خرچنگ شناخته می‌شود، همان نقطه‌ی درخشانی‌ست که در چرخه‌ی گازی مرکز سحابی دیده می‌شود.
در این تصویر دیدنی که پهنایی نزدیک به ۱۲ سال نوری را در بر می‌گیرد، گازهای برافروخته، کاواک‌ها و رشته‌های پیچنده‌ی نزدیک به مرکز سحابی خرچنگ را می‌بینیم.
این تصویر از پیوند داده‌های نور دیدنی (مریی) از تلسکوپ فضایی هابل (رنگ بنفش)، داده‌های پرتو ایکس از رصدخانه‌ی پرتو ایکس چاندرا (رنگ آبی) و داده‌های فروسرخ از تلسکوپ فضایی اسپیتزر (رنگ سرخ) درست شده است.
تپ‌اختر خرچنگ همچون یک دینام کیهانی، سحابی خرچنگ را به تابش انداخته، یک موج شوک در مواد پیرامون به پا کرده و الکترون‌ها را در مسیری مارپیچی شتاب داده است.
تپ‌اختر چرخان خرچنگ با جرمی بیش از خورشید و چگالی‌ای برابر با یک هسته‌ی اتم، هسته‌ی رمبیده‌ایست که از انفجار یک ستاره‌ای بزرگ به جا مانده.
بخش‌های بیرونی سحابی خرچنگ گازهای همچنان رو به گسترشِ پیکره‌ی ستاره‌ی مرده هستند. نور انفجار این ابرنواختر در سال ۱۰۵۴ میلادی از روی زمین دیده شد.


-------------------------------------------------

تلگرام، توییتر و فیسبوک یک ستاره در هفت آسمان:

telegram.me/onestar_in_sevenskies
twitter.com/1star_7sky
facebook.com/1star7sky

واژه‌نامه:
 core - Crab Nebula - magnetized - neutron star - Crab Pulsar - Hubble Space Telescope - X-ray - Chandra X-ray Observatory - infrared light - Spitzer Space Telescope - dynamo - Crab pulsar - shock wave - electron - Sun - atomic nucleus - pulsar - star - supernova - planet - Earth

منبع: apod.nasa
برگردان: یک ستاره در هفت آسمان

0 دیدگاه شما:

Blogger template 'Browniac' by Ourblogtemplates.com 2008

بالای صفحه